6 Eylül 2020 Pazar

Dua ederken salatu selam okunması hakkında hadisi serif


Hadis-i Şerifte Buyuruldu ki:

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) dua eden bir adamın, dua sırasında Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e salat ve selam okumadığını görmüştü. Hemen: "Bu kimse acele etti" buyurdu. Sonra adamı çağırıp: "Biriniz dua ederken, Allahu Teala'ya hamd-u send ederek başlasın, sonra Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e salat okusun, sonra da diledigini istesin" buyurdu.

Kaynak : Tirmizi, Da'avat 66, (3473, 3476), Ebu Davud, Salat 368, (1481), Nesai, Sehv 48, (3, 44)

Açıklama :
1- Bu rivayet, duanın makbul olması için mahiyetce nasıl olması gerektiği hususunda bilgi vermektedir. Allah'a hamd ve sena ile başlanmalı ve mutlaka Resûlullah (Aleyhissalâtu Vesselâm)'a salâtu selâm okunmalıdır. Böylece hamdele ve salvele okunduktan sonra duaya geçilmelidir.



 2- Hadisin Tirmizî'de gelen bir vechine göre: "Resûlullah (Aleyhissalâtu Vesselâm) (Ashâbıyla Mescid'de) otururken biri gelerek namaz kılar ve sonra: "Rabbim bana mağfiret et, bana rahmet et" diye dua eder. Resûlullah (Aleyhissalâtu Vesselâm):



 "Ey namaz kılan kişi, acele ettin. Namazı kılıp oturdun mu, Allah'a lâyık olduğu şekilde hamdet, bana salât oku. Sonra Allah'a dua et" dedi. Râvi der ki: "Bundan sonra bir başkası daha namaz kıldı, önce Allah'a hamdetti, sonra Hazreti Peygamber (Aleyhissalâtu Vesselâm)'e salât okudu. Resûlullah (Aleyhissalâtu Vesselâm) buna da şunu söyledi:



 "Ey namaz kılan kişi dua et, icabet göreceksin!"



 3- Salât, dua demektir. Hazreti Peygamber (Aleyhissalâtu Vesselâm)'e salât okumak, O'na dua etmektir. Umumiyetle: "Allahümme salli alâ Muhammedin..." "Ey Allah'ım Muhammed'e salât (mağfiret, rahmet, bereket) et...!" diye başlayan mesnun, sabit formülleri vardır.



 Salât kelimesi dilimizde hem namaz, hem de dua kelimeleriyle karşılanır. Yani Arapça olan salât sadece dua demek değildir. İslâm'ın resmî ibadeti olan namaz mânasına da kullanılmaktadır.



 4- Duanın makbul olma âdâbından biri de, müteâkip hadiste belirtileceği üzere, yaptığımız duanın Hazreti Peygamber (Aleyhissalâtu Vesselâm)'e salât ile sona ermesidir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı