YANLIŞINI AYNI YOLLA DÜZELTECEKSİN
Cübbeli Ahmet Hoca
Bir insan bir internet sitesinde günah içerikli bir şey yazmış olsa sonra bunu sildirmeyi başaramasa,
yöneticiler silmiyorsa o yazı okunmaya devam ettikçe yazana günah yazılır mı yoksa vebali onun
üstünden kalkar mı?” şeklinde bir soru gelmiş. Bu kişi tövbe edip, işlediği hatayı aynı yöntemle düzeltmeli.
Bu kişi tövbe etmelidir. “Tövbe edenler, ıslah olanlar (nefisleri tezkiye olanlar) ve beyan edenler (açıklayanlar) hariç (onlara lânet olunmaz). O takdirde, işte onların tövbelerini kabul ederim ve Ben tövbeleri kabul eden, rahîm esmasıyla tecelli edenim.” (Bakara Sûresi:160)
SADECE TÖVBE YETMEZ
Ancak bu kişi hoca, yazar, çizer ise saptıran görüşler, fetvalar verdiyse tövbe yetmez. “E şimdi de tövbe ettim.” Mübarek, internete yazdın, kitaba yazdın. Bastın, dağıttın, sattın şimdi de kalktın evde tek başına tövbe ediyorsun. Ne olacak bu milletin okuduğu yanlışlar?! Yaptıkları işi düzeltecekler. Yeniden bir yazı kaleme alacak. O yazıda da geçen yazısının yanlış olduğunu söyleyecek. Onu bunu suçlamak için “Ben dememiştim” demeyecek. Dürüst olacak. Mertçe “Ben böyle biliyordum. Bu yanlışmış. Görüşümden döndüm” diyecek. Veya “Ben kâfirdim Müslüman oldum” neyse durumu dönüş yaptım diyecek. Mesela “Ben Aişe annemize iftira atmıştım. Hazreti Muaviye’yi sevmem demiştim. Sahabeye hakaret etmiştim. Şimdi bu görüşümden döndüm. Hadisleri gördüm sahabeyi sevmek lazımmış. Bizim onların meselelerine karışmamamız lazımmış. Onları metheden ayetlere, hadislere vakıf oldum. Dolayısıyla görüşümü değiştirdim. Beni okuyanlara, takip edenlere de bunu beyan ediyorum. Allah rızası için bunu yayınız ve dağıtınız. Herkese duyurunuz ki ben vebalde kalmayayım” diyecek. Tövbe etti, pişman oldu. Bir daha yapmayacak. Allah ile arasında tövbe yetmez. Bozduğu şeyi düzeltecek. Doğrusu budur.
GAYRET GÖSTERECEK
Bu arada da yüklediği yerlerden kaldırmak için bütün başvurularını yapacak. Elinden gelen gayreti, çabayı gösterecek. Yine de kalıyorsa, birileri inadına atıyorsa, kendisi de buna güç yetiremiyorsa hangi yolla yaydıysa bozuk fikri, aynı yolla düzeltecek. Kitap yazarak yaydıysa, kitap yazarak düzeltecek. Konuşarak yaydıysa bu ifsadı, konuşarak düzeltecek. İnternet sitesine yazı yazdıysa, twit attıysa aynı yolla o işi düzeltmek şartı vardır. Bunun nihayetinde de sildiremiyorsa tövbe etmesi kâfirdir. Allah ona sonraki yerlerdeki paylaşımların günahını, vebalini sormaz diyelim. Ama evvelce yaptığı yanlışı aynı yolla düzeltmesi ve yayması şartıyla.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder