16 Kasım 2017 Perşembe

Hadid Suresi 1. ayetin Tefsiri, Tespih Etmek Ne demektir, Açıklaması

Kendi çekimim 2017/Nisan




Hadid Suresi ellerimizdeki musaflarda 57. suredir.

Adını 25. ayetinden alır ve Hadid demir anlamına gelir. (İlgili ayetin tefsirinde açıklama yapacağız)

Medine'de inen surelerdendir. Hicretin ikinci ve dördüncü yılları arasında nazil olmuştur.

İlk ayetlerde Allah'ın sekiz ismi ve sıfatlarıyla tanışıyoruz. Sureye bu şekilde giriliyor. 
Surenin ana konu ise infaktır. Sure baştan sona kadar infak ile ilgilidir.. Mülkün mutlak manada sadece Allah'a ait olduğunu, infaktan kaçanların münafıklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını göreceğiz. Dünya servetinin geçici olduğunu ve cimrilik etmenin ne kadar çirkin olduğunu ve 25. ayette yani Hadid kelimesinin geçtiği ayette İMANIN ÖZELLİKLE SERVET VE KUVVETLE desteklenmesi gerektiğini yine infak edenlerin ahirette bekleyen güzel mükafat ve müjdelerin hep infak bağlamında neler olduğunu göreceğiz öğreneceğiz.

İlk ayeti
 سَبَّحَ لِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ 

Göklerde ve yerde bulunan her şey Allah’ı tesbih etmektedir. O, azizdir, hakimdir.

سَبَّحَ :Bu surede (Hadid), Haşr suresinde bir de saf suresinde bu şekilde geçiyor. Yani سَبَّحَ mazi sigasıyla geçmiş zaman kipinde kullanılıyor. Fakat iki sure vardır ki, Cuma suresi ve Tegabun sureleri, oralarda  يُسَبِّحُ muzari sigasıyla yani geniş zaman kipiyle gelecektir. 

Kainatta ne varsa göklerde ve yerde ki her bir şey Allah'ı tespih ettiler ediyorlar ve edecekler anlamındadır.

Bundan dolayı bazen سَبَّحَ bazen يُسَبِّحُ demiştir Rabbimiz..

Peki tespih etmek nedir? Anlamı elimize aldığımız tespih veya dilimizde subhannallah, elhamdülillah veya Allahuekber demek olsaydı göklerdeki olanlar ne yapacaktı? Yerdeki insan dışında olan varlıklar ne yapacaktı? Fakat Allah (cc) Göklerde ve yerde ne varsa herşeyin Allah'ı tespih ettiğini buyuruyor. 

Öyleyse tespih nedir? Allah'ı tam kabul etmektir. Allah'ı mükemmel kabul etmektir. Yani O'nu noksan sıfatlardan tenzih etmek, kendi sıfatlarıyla O'nu kabul etmek demektir.

Allah'ı yüceliğine layık olmayan kusurlardan noksanlıklardan gerek itikati alanda gerek söz ve kalple tenzih etmek uzak tutmaktır. 
Tespih; Yüce Rabbimiz kitabında kendini nasıl tanıtmışsa hangi esma ve sıfatlarıyla hangi fiilleriyle tanıtmışsa o şekilde kabul edip öyle iman etmek edebilmektir. 
O'na ait olan kitabında tanıtmış olan sıfatlarında hiç birisini ve O'nun dışında hiç bir varlığa hiç bir güce vermemektir tespih etmek Allah'ı. 
Allah'ı gece gündüz subhannallah diyerek tespih edip eğer zihninizde islam şeriatına aykırı olan, bir davranışı, bir dava, bir ideolojik, bir fikir, bir düşünce var ise Allah muhafaza buyursun. 
Allah'ı, uluhiyet ve Rububiyet noktasında tevhid etmiyorsak; gece gündüz subhannallah dese de Allah'ı tespih etmemiştir. 

Öyleyse Allah'ı tespih etmek; O'nu tam ve mükemmel olarak kabul edip kendisini O'na nasıl tarif ettiyse o şekilde inanmaktır. 

İşte O Allah var ya! Aziz'dir. El aziz: kuvvet ve izzet anlamına gelir. Kuvvet ve izzetin kaynağı anlamına gelir. El Kadir ve el Kahir anlamına gelir. Kimse O'nun emrine karşı koyamaz. Kimse O'nun emrinin dışına çıkamaz. Çıkarsa da eğer Vallahi kaçıp kurtulamaz. El Azizin anlamı budur. 
    
O el Hakim'dir. yani yaptığı ve yarattığı her şeyde hikmet vardır. Yaratması idaresi emirleri yasakları, her birisinde hikmet vardır. Öyle bir Allah'ı tespih edin diyor Rabbimiz..
O'nun yarattığı şekilde yaşayın, o şekilde hayatınızı sürdürün.  



Muharrem Çakı Hoca Efendi'nin Video'sundan sadece birinci ayeti kayıt ettim. Diğer ayetleride edeceğim inşAllah.. Allah kendisinden Razı olsun. Benimde emeklerimiz zayi etmesin Rabb'imin rızasını kazanmaya vesile olsun inşaAllah..



Açık net ve tane tane anlaşılır bir anlatım uslubu var herkese tavsiye ederim..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


Boşanma Hakkında Detaylı Bilgiler