24 Kasım 2019 Pazar

Allah'a Sığınma Ayeti Nahl Suresi 98


621- Kur'an-ı Kerim okumaya başlarken Allah-u Teâlâ'ya sığınmak sünnettir. Allah-u Teâlâ şöyle buyurmuştur:

Kur'an okunduğu zaman, kovulmuş şeytandan Allah'a sığın. (Nahl Suresi 98. ayet-i kerime)

فَاِذَا قَرَأْتَ الْقُرْاٰنَ فَاسْتَعِذْ بِاللّٰهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّج۪يمِ


Kaynak: 4000 Maddede Cem Edilen SÜNNET MÜSTEHAB VE EDEPLER (1.CİLT), KUR'AN'IN FAZİLETLERİ

21 Kasım 2019 Perşembe

Yaptığınız duaya dikkat etmek gerek..


1120- Sa'd ibni Ebî Vakkâs (Radıyallâhu Anh) dan rivayet olunduğuna göre, Rasûlullâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) namaza durmuş iken bir adam namaza geldi, saffa vardığında : "Ey Allah'ım! Salih kullarına verdiğinin en üstününü bana ver." diye dua etti. Rasûlullâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) namazını bitirdiğinde: "Demin konuşan kimdi?" diye sordu. O adam "Bendim yâ Rasûlallah!" deyince Rasûlullâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem): "O halde atının boynu vurulacak; Sen de Allah yolunda şehit edileceksin." buyurdu.

(Nesâî, Amelü'l-Yevmi ve'l-Leyle: no: 93; Hâkim, el-Müstedrek, no:748,1/207; İbnü Hibbân, no:4640,10/496)

Kaynak:4000 Maddede Cem Edilen SÜNNET MÜSTEHAB VE EDEPLER (1.CİLT), SAFFA VARILDIĞINDA OKUNACAK DUA sa:446

9 Kasım 2019 Cumartesi

MANEVİ ÖLÜM


04. Makale:

MANEVİ ÖLÜM
Halkın malına göz dikmez, onların elindekinden kendini mustağni kılarsan, kötü isteklerin ölmeğe başlar. Böyle olunca sende hiçbir kötülüğe karşı meyil kalmaz. Bunlar hep Allah’ın yardımı ile olur. Bu inayet ve yardım sayesinde öyle bir hayata kavuşursun ki ondan sonar ölüm yoktur. Bundan bulacağın zenginlik tükenmez; verilen alınmaz... Rahatın bozulmaz... Hiçbir sevdiğinden mahrum olmazsın. Öğrendiğini unutmaz, sonundan korkmazsın...

Bu yeni varlıkla bambaşka bir aleme geçersin; saadeti bitmez tükenmez... Sultanlığın bir türlü sonu gelmez. Yüksekliği bir türlü nihayete ermez. Burada yalnız tazim olunur, tahkir olunmaz.

Çünkü sende artık bir meniyet vardır. Ve doğruluk zatında mevcuttur. Söylediğin Hak, yaptığın doğrudur. Sen artık eşsiz bir cevher haline gelmişsin. Tekle tek, birle bir olmuşsun. Gizlinin gizlisi, sırrın sırrı oldun; yetmez mi?

Bu hal ve bu alemde sen, peygamberlerin vekilisin demektir. Velayet sırrı sende biter. Ebdallar –velilerden bir kısım- şekline bürünür. Her dert seninle biter. Her ihtiyaç seninle görülür. Yağmur arzunla yağar. Bitkiler sevginle biter... Yeşerir... İster sultan, isterse çoban, ister imam ister cemaat hepsinin belasını def edersin...

Sen bundan böyle ibadın ve biladın amirisin; eller sana yardıma gelir... Ayaklar sana hediyeler taşır. Diller seni övmeğe başlar. Bunlar Allah’ın izni ile olur. İki kişi dahi, aleyhinde söylenecek tek kelime bulamaz...

Ey bunca in’am ve ihsan yapan Allah, bunlar hep senin vergilerindir. İkramındır. Allah büyük ihsan sahibidir

3 Kasım 2019 Pazar

Tavafa Hacerü'l-Esved'in biraz öncesinden başlamak sünnettir,Tavafı erkeklerin Baytulah'a yakın olarak yapması,


984- Tavafa Hacerü'l-Esved'in biraz öncesinden başlamak sünnettir. Bazıları bunun vacip, diğer bazıları da farz olduğunu söylemişlerdir. Çoğunluğun görüşü sünnet olması yönündedir.

İbn Ömer (Radıyâllahu Anh) anlatıyor: Rasûlullah (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem Mekke'ye gelip) Kâbe'yi tavaf ettiğinde Hacerü'l-Esved'den Hacerü'l-Esved'e (varıncaya) kadar ilk üç turda hızlıca kalan dört turda (şavt) ise normal yürürdü.

(Sünenu İbn Mâce, Bab:Babu'r-remli havle'l-beyti, 29, no:2950

985- Tavafı erkeklerin Baytulah'a yakın olarak yapması,

986- Kadınların izdiham olması durumunda Beytullah'tan uzak olarak ve gece yapmaları sünnettir.

(Molla Ali el-Kârî el-Mesleku'l-Mütekassit fi'l-Menseki'l-Mütevassit)

Mescit içerisinde yapıldığı sürece tavaf caiz olur.

İbn Hişâm (hac emirliği sırasında) Kadınların erkeklerle birlikte tavaf etmelerini men edince Atâ b. Ebi Rebâh (Radıyâllahu anh) ona şöyle demiştir. Peygamber Efendimiz (Sallâllahu Aleyhi ve Sellem)in hanımları erkekler tavaftayken ya da tavaf etmişken sen, bu kadınları nasıl men edersin? Ben Atâ'ya sordum: "Kadınların, bu tavafları hicâb ayetinin inişinden sonra mı yoksa önce miydi?" Atâ: "Evet, ömrüme yeminle söylüyorum ben hicâb ayetinden sonra kadınların, erkeklerin beraberinde tavaf ettiklerine eriştim" dedi.

Kadınlar erkeklere nasıl karışırlar? diye sorduğumda Atâ: "Kadınlar erkeklere karışmazlardı" dedi. Hazreti Aişe (Radıyâllahu Anha) ile beraber tavaf ederken (Dikre isminde bir kadın) Hz. Aişe'ye (Radıyâllahu anha): "Ey müminlerin anası! Haydi yürü de Hacerü'l-Esved'e el sürüp istilâm edelim" dedi. Hz. Aişe (Radıyâllahu anha) ona: "Benden ayrıl" dedi ve (el sürerek yapılan) istilâmdan çekindi.

Hazreti Aişe (Radıyâllahu Anha) ve arkadaşları geceleyin tanınmayacak şekilde (veya örtülü olarak) çıkarlar ve erkekler tavaf ederken onlarda tavaf ederlerdi. Lâkin bu kadınlar Beytin içine girdiklerinde, oradan çıkacakları zamana kadar, erkekler Beyt'ten çıkarılmış olur, onlarda içeride ibadetle kaim olurlardı.

Yine Atâ: "Ben (Peygamber Efendimiz devrinde doğmuş olup Mekke Kadısı) Ubeyd b. Umeyr (Radıyâllahu anhuma) ile birlikte, Hazreti Aişe (Radıyâllahu anha) Muzdelife'de ki Sebîr  dağının içinde mücavir yani ikamet etmekte iken Hazreti Aişe (Radıyâllahu anha)nın yanına giderdim." dedi. Ona Hazreti Aişe (Radıyâllahu Anha)nın o günkü hicâbı neydi? diye sordum. Atâ: Âişe o gün keçeden yapılmış bir Türk çadırı içinde idi. Çadırın bir perdesi vardı. Hazreti Âişe (Radıyâllahu anha) ile bizim aramızda bundan başka bir şey yoktu. Ben Hazreti Âişe (Radıyâllahu Anha)nin üzerinde gül rengi ile boyanmış bir gömlek(elbise) gördüm."dedi.

(el-Buhârî, Bab: Tavafu'n-nisai maa'r-ricali, 63, no:1539)
     
Kaynak:4000 Maddede Cem Edilen SÜNNET MÜSTEHAB VE EDEPLER (1.CİLT), SÜNNET TAVAFLAR sa:325-326-327

Lütfen yorum bırakmayı unutmayın :)
   



        

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı