20 Şubat 2019 Çarşamba

Hac ve Umrede Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar Çok Önemli!


Ümreye gidecek kardeşlerimizin neler yapmaları gerektiği hakkında  internette ulaşabileceği bir çok yayın var. Bazı önemli detayları burada yazma ihtiyacı duydum umarım faydalananlar olur. 

Umre özel şirketle ya da Diyanetle gidilse de orada bireysel olarak bilmemiz gereken bazı detaylar var. Mesela buradan direkt Cidde üzerinden Medine'ye gidiyorsanız umreye niyetlenmiyorsunuz ama direk Cidde üzerinden Mekke'ye gidiliyorsa umreye niyet ediyorsunuz demektir.

Kokulu mendil kullanmayın yasak ve bunun gibi birçok yasaklar var. Yanınıza kokusuz beyaz sabun alın.. Tavaf ederken yüzünüz açık olacak. Tavaf ile ilgili detayları öğrenin.. 
Benim özellikle bu noktada uyarmak istedim. Çok az bilinen bir gerçeklerden biri : Umreden çıkabilmek için saç kesilmesi lazım ve sizden önce ümreden çıkan biri sizin saçınızı kesmeli yani hanım kardeşimizin mahremi bir erkek, eşi veya kardeşi saçını kestikten sonra sizin saçınızı kesebilir ve ancak bu şartla umreden çıkabilirsiniz ve bu konu çok ihmal ediliyor makası eline alan saçını kesiyor HAYIR! Umreden çıkan sizi umreden çıkarabilir ve saçınızı kesebilir! 

Say yaparken namazda gibi hissedin kendinizi ve asla cep telefonu kullanmayın! Yasak unutmayın umrenizi sakat ediyorsunuz demektir. 
Medine de Ravza-i Mutahhara da konuşmayın sesinizi asla yükseltmeyin! Ayet var çünkü !
Hocalar orada sesli sohbet veriyorlar caiz değil. Merak ettiklerinizi mescidin dışında öğrenin. İçeri girince edeple huzura varın ve rabıtaya girin ! Tefekkür edin ! Ağlayın ! Şefaat isteyin ama asla sesinizi yükseltmeyin gülüp şakalaşmayın!

Birde Türkiye'den giden hacı kardeşlerimiz seccade kullanıyorlar... Hani ayağının tozuna kurban olayım diyorduk gidince oranın tozundan neden kaçıyoruz? Ben hiç yapmadım kardeşlerim sizde yapmayın! Mescidi Haram, Kabe'de tertemiz ve Medine Ravza-i Mutahhara da tertemiz inşallah kalplerimizi temiz tutalım halis bir niyetle umre ve haccımızı yapalım inşallah..   

Allah yar ve yardımcımız olsun... Sormak istediklerinizi yorum olarak bırakın inşallah yardımcı olmaya çalışırım..

2 yorum:

  1. Verdiğin bilgiler için Allah razı olsun Ablam... Saç kesilmesi konusunda 4 de 1 şart bazıları bir yeri kesiyor olmuyor. Özellikle 4 de 1' i kesilmesi gerekiyor... Selam ve Dua ile ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun katkılarından dolayı aslında bu konu çok uzun ama diğer sitelerde bilgiler var. İşin edep kısmını yazmadıkları için bu kadarla yetindim :)

      Sil


Boşanma Hakkında Detaylı Bilgiler