30 Kasım 2021 Salı

Bize müjde verdin, öyle ise (beytül-malden) iki kere bağış yap!" diye talepde bulundular Bu cevap karşısında Resulullah (Sav)'ın yüzünün rengi attı

 


عن عمران بن حصين رَضِىَ اللّهُ عَنْهُما قال: [دَخَلْتُ عَلى رسولِ اللّهِ (صلى الله عليه و سلم) المَسْجِدَ فَأتَى نَاسٌ مِنْ بَنِى تَمِيمٍ، فقَالَ: اقْبَلُوا البُشْرَى يَا بَنِى تَميمٍ، فقَالُوا: بَشَّرْتَنَا فأعْطِنَا مَرَّتَيْنِ، فَتَغَيَّرَ وَجْهُهُ، ثُمَّ دَخَلَ عَلَيْهِ نَاسٌ مِنْ أهْلِ الْيَمَنِ، فقَالَ: اقْبَلُوا البُشْرَى يَا أهْلَ اليَمَنِ إذْ لَمْ يَقْبَلْهَا بَنُو تَميمٍ، قَالُوا: قَبِلْنَا يَا رسولَ اللّهِ، ثُمَّ قالُوا: جِئْنَا لِنَتَفَقَّهَ في الدِّينِ، وَلِنَسْألكَ عَنْ أوَّلِ هذَا الأ مْرِ مَا كَانَ؟ قال: كانَ اللّهُ تَعالى، وَلَمْ يَكُنْ شَئٌ قَبْلَهُ، وَكَانَ عَرْشُهُ عَلى المَاءِ، ثُمَّ خَلَقَ السَّمَواتِ وَالأ رْضَ، وَكَتَبَ في الذِّكْرِ كُلَّ شَئٍ]. أخرجه البخارى والترمذى .

Alemin yaratılışı hakkında

İmran İbnu Husayn (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: 
Mescidde, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'ın huzuruna girmiştim. (O sırada) Beni Temim kabilesinden bir grup insan geldi. Onlara: 
"Ey Beni Temim, size müjde olsun!" diyerek söze başlamıştı. Onlar hemen: 

"Bize müjde verdin, öyle ise (beytül-malden) iki kere bağış yap!" diye talepde bulundular. 

Onların bu cevabı karşısında Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'ın yüzünden rengi attı. 

Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in huzuruna (Hayberin fethi sırasında) Yemen halkından bir grup (Eş'ari) girmişti. Onlara: 

"Ey Yemenliler! Beni Temim 'in kabul etmediği müjdeyi siz bari kabul edin!" dedi. 

Onlar: "Kabul ettik ey Allah'ın Resulü!" dediler ve arkadan ilave ettiler: 

"Biz dinimizi öğrenmeye ve bu (yaratılış) işinin başı ne idi, onu senden sormaya geldik!" dediler. 

Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), mahlükatın ve Arş'ın başlangıcını anlatmaya başladı:

"Bidayette Allah vardı, O'ndan önce başka bir şey yoktu. O'nun Arş'ı suyun üzerinde bulunuyordu. Sonra gökleri ve yeri yarattı. Sonra zikr (denen kader defterinde ebede kadar cereyan edecek) her şeyi yazdı."


Kaynak
Buhari, Megazi, 67, 74, Bed'ul-Halk 1, Tevhid 22, Tirmizi, Menakıb, 3946

2 yorum:


Boşanma Hakkında Detaylı Bilgiler