2 Ağustos 2019 Cuma

Umre Sünnetleri




807- Umre yapmak sünnettir.

Cabir'den (Radıyallahu anh) rivayet edildiğine göre, Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)e umrenin vacip olup olmadığı sorulduğunda "Hayır umre yapmanız daha iyidir" buyurdular. Bu hadis hasen ve sahihtir. Bazı alimlerin görüşü de bu yöndedir.
Fakihler: "Umre vacip değildir" demişlerdir.

(Sunenü't-Tırmizî, Bab Ma cae fi'l-u'mretie-vacibetün hiye ev sünnetün,88 no:931)


808- İmkânı olan için birden fazla umre yapmak sünnettir.


Katade (Radıyallahu anh) anlatıyor: Enes'e (Radıyallahu anh) Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in kaç umre yaptığını sordum. Şöyle cevap verdi: Dört umre yaptı. Müşriklerin kendisini Mekke'ye girmekten men ettikleri (altıncı hicret yılının) Zu'l-ka'de ayında yaptığı kaza umresi; zannedersem Huneyn ganimetini taksim ettiği zaman olan (hicretin sekizinci senesindeki) Ci'râne umresidir."

Ben ona Peygamber Efendimiz
(Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in kaç hac yaptığını sordum? "Bir" diye cevap verdi.

(el-Buhârî, Bab: Kem i'temera'n-Nebiyyu Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem, 26, no: 1778)


809- Ramazan ayında yapılan umre hac kuvvetinde sünnet olan bir ibadettir.


Atâ'dan rivayetle İbn Cüreyc
(Radıyallahu anh) anlatıyor: İbn Abbas (Radıyallahu anh) adını söylediği fakat benim unuttuğum Ensardan bir kadına Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle demiş: Seni hac yapmaktan men eden şey nedir? Kadın: (Kocası ve oğlunu kastederek) falanın babası ve oğlunun iki devesi vardır. Bunlardan birine binip hacca gitti, diğeri ile arazimizi suluyoruz dedi.

Bunun üzerine Peygamber Efendimiz
(Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Ramazan geldiğinde umre yapınız. Zira Ramazanda yapılan umre bir hacdır veya buna benzer bir söz söyledi.
(el-Buhârî, Bab: Umretun fi Ramazan, 4, no: 1690)


810- Zilkade ayında umre yapmak sünnettir.
Hemmam (Radıyallahu anh) anlatıyor: Rasûlullah (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) dört defa umre yaptı. Bunlardan yalnız haccı ile birlikte yaptığı umre müstesna, diğerleri hep Zülkade ayındadır. Hudeybiye'den dönüşteki umre, ertesi yıl yaptığı umre Huneyn ganimetlerini dağıttığı yer olan Ci'rane'den yaptığı umre ve haccı ile beraber yaptığı umre"

(el-Buhârî, Bab: Kem i'temera'n-Nebiyyu Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem, 30, no:1780)


811- Umre ihramına Ten'im'den girmek sünnettir.

Aburrahman b. Ebubekir'in (Radıyallahu anh) verdiği habere göre; Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)ona (kız kardeşi) Hazreti Aişe'yi (Radıyallahu anh) devesinin arkasına bindirip Tenim'den umre yaptırmasını emir buyurmuştur.
(el-Buhârî, Bab: Umretu't-Teni'mi, 6, no: 1784)

812- İmkânı olan için umre ihramına Beytü'l-Makdis'ten girmek, fazileti çok olan sünnetlerdendir.
Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in zevcesi Ümmü Seleme (Radıyallahu anh) anlatıyor: Rasûlullah (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdular: Kim Beytü'l-Makdis'ten umre ihramına girerse o umre, geçmişteki günahlarına keffâret olur.

(Sünenu İbn Mâce, Bab: Men ehelle bi-umretin min Beyti'l-Makdis, 49, no:3002)


813- Hac ve umre veya gazve dönüşlerinde şu duayı okumak sünnettir.

Abdullah b.Ömer
(Radıyallahu anh) anlatıyor: Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) bir savaştan veya hacdan veya umreden döndüğünde yüksek bir yere çıktığında üç defa tekbir getirir ve şöyle dua ederdi: "Allah'tan başka gerçek ilah yok tek olarak O var. O'nun ortağı yoktur, mülk ve saltanak O'nundur. Her türlü eksiksiz övgüler O'na mahsustur ve O'nun her şeye gücü yeter. Allah'a döneriz, daima tevbe eder, kulluğumuzu daima O'na yaparız. Secde edenler ve Rabbimize hamd edenleriz. Allah verdiği sözde doğru ve onu gerçekleştirenlerdendir. Kuluna yardım eden ve tek başına tüm küfür ordularını yok edendir."

(el-Buhârî, Bab: Ma yegûlü iza racaa'mine'l-hacci evi'l-umrati evi'l-gazveti,12 no:1797)


814- Umra yapan Haceru'l-esved'i istilam ederken telbiyeyi keser.

İbn Abbas (Radıyallahu anh)ın rivayetine göre Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdular: Umre yapan Haceru'l-esved'i istilam edinceye kadar telbiye getirir.

(Sünenu Ebî Dâvud, Bab; meta yektau'l-mutemiru't-telbiyete,29 no: 1817)


Kaynak: 4000 Maddede Cem Edilen SÜNNET MÜSTEHAB VE EDEPLER (1.CİLT),UMRE SÜNNETLERİ sa. 276-277-278-279




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı