Bakara suresi 26 ve 27. ayetlerin nuzül sebebi,Muhakkak ki Allah, bir sivrisineği hatta onun bir üstününü misal getirmekten çekinmez ayeti

 Hasan ve Katade dediler ki:
"Allah kitabında sinekle örümceği zikredip bununla müşriklere misal getirince, Yahudiler gülmüş ve:
"Bu Allah kelamına benzemiyor" de­mişlerdi. Bu yüzden Allah Teala bu âyeti indirdi." bakara 26-67 ayetleri..

 إِنَّ اللَّهَ لَا يَسْتَحْيِي أَنْ يَضْرِبَ مَثَلًا مَا بَعُوضَةً فَمَا فَوْقَهَا ۚ فَأَمَّا الَّذِينَ آمَنُوا فَيَعْلَمُونَ أَنَّهُ الْحَقُّ مِنْ رَبِّهِمْ ۖ وَأَمَّا الَّذِينَ كَفَرُوا فَيَقُولُونَ مَاذَا أَرَادَ اللَّهُ بِهَٰذَا مَثَلًا ۘ يُضِلُّ بِهِ كَثِيرًا وَيَهْدِي بِهِ كَثِيرًا ۚ وَمَا يُضِلُّ بِهِ إِلَّا الْفَاسِقِينَ


Bakara suresi 26-27: Allah sivrisineği ve onun üstününü misal olarak vermekten çekinmez. İnananlar bunun Rablerinden bir gerçek olduğunu bilirler. İnkar edenler ise "Allah bu misalle neyi murad etti?" derler, O, bu misalle birçoğunu saptırır, birçoğunu da yola getirir. Onunla saptırdığı yalnız fasıklardır ki onlar Allah'la yapılan sözleşmeyi kabulden sonra bozarlar. Allah'ın birleştirilmesini buyurduğu şeyi ayırırlar ve yeryüzünde bozgunculuk yaparlar; zarara uğrayanlar işte onlardır.

1- İbn Abbas, Ebû Salih'in rivayetinde dedi ki:

-"Allah Teala, münafıklar için bu iki misali verdiğinde:
"Onların misali bir ateş yakan kimsenin misali gibidir" ve: "Yahut onlar gökten boşanan yağmura tutulmuş kimseye benzer..." âyetlerini buyurduğu zaman, müşrikler: "Allah darb-i meselleri getirmekten münezzeh ve çok yücedir" dediler. Bunun üzerine Allah Teala bu âyeti indirdi."

2- Ahmed b. Abdillah b. İshak el-Hafiz, Süleyman b. Eyyub et-Taberanî'den, o Bikr b. Sehl'den, o Abdu'1-Aziz b. Said'den, o Musa b. Abdirrahman'dan, o İbn Cüreyc'den, o Ata'dan, o da İbn Abbas'tan bu âyet hakkında şöyle dediğini bize haber verdi:

-"Bu şöyle oldu, Allah müşriklerin ilahlarını zikredip
 "Şayet sinek onlardan birşey kapıp götürse onu ondan kurtaramazlar..." ve böylece ilahların zaafetini zikredip örümcek ağına benzetti. Bunun üzerine müşrikler: "Allah'ın Muhammed'e indirdiği Kur'an'da zikrettiği sineğe, örümceğe bakınız. Bunlarla ne yapacakmış?" dediler de Allah Teala bu âyeti indirdi."

3- Abdürrezzak tefsirinde:
-Bize, Katâde'de (r. a.) Ma'mer bildirdi. Allahü Teâlâ, Örümcek ve sivri sineği zikredince, müşrikler:
-Örümcek ve sivri sinek zikredilmeğe değer mi?, dediler. Allahü Teâlâ, bu âyeti indirdi, dedi.

4- İbnu Ebî Hatim, Hasan’dan anlattı. Hasan (r. a.): “Şüphesiz Allah bir sivrisineği misal vermekten çekinmez” ayeti nazil olunca, Müşrikler:
-Bu ve buna benzeyen misâller, anlatılacak misâl değildir, dediler. Allahü Teâlâ: “Şüphesiz Allah bir sivrisineği misal vermekten çekinmez” ayetini indirdi, dedi.

5- Hasan ve Katade dediler ki:
"Allah kitabında sinekle örümceği zikredip bununla müşriklere misal getirince, Yahudiler gülmüş ve:
"Bu Allah kelamına benzemiyor" de­mişlerdi. Bu yüzden Allah Teala bu âyeti indirdi."

Yorum Gönder

0 Yorumlar