29 Nisan 2019 Pazartesi

Bayram günlerinde ve topluluk içine çıkacağı zaman güzel elbise giymek sünnettir.


550- Bayram günlerinde ve topluluk içine çıkacağı zaman güzel elbise giymek sünnettir. 

Abdullah bin Ömer (ra) anlatıyor: 
Ömer İbnu'l Hattâb çarşıda satılmakta olan kalın ipekten bir kaftan aldı. Müteakiben o kaftanı alıp Râsûlüllâh (sav)e getirdi ve:

"Ey Allah'ın Râsûlü! Bu kaftanı satın al da bayramda ve elçiler geldiği vakitler giyinip onunla süslen" dedi. 

Râsûlüllâh (sav) ona: "Bu ancak (ahiretten) nasibi olmayan kimsenin giyeceği elbisedir." buyurdu. 

Bundan sonra Ömer Allah'ın dilediği kadar yani bir müddet bekledi. Sonra Râsûlüllâh (sav) ona ipekten dokunmuş bir kaftan yolladı. Ömer kaftanı alıp  Râsûlüllâh (sav)e getirdi ve: 

"Ey Allah'ın  Râsûlü! (sav) Sen, ipekli cübbe için "Ahiretten nasibi olmayan kimsenin giyeceği elbisedir." buyurmuştun, şimdi bana bu ipekli cübbeyi gönderdin" dedi. 

Râsûlüllâh (sav), ona cevaben:
"Onu satarsın ve karşılığında bir ihtiyacını giderirsin" buyurdu.
(el-Buhârî, Kitabu 'l-î'deyni: 1, no:906 )

Burada bayramda güzel giyinmeye delalet eden, Hazreti Ömer'in "Ey Allah'ın Râsûlü! Bu kaftanı satın al da bayramda ve elçiler geldiği vakitler giyinip onunla süslen"  demesidir. Özellikle bayramda ve elçiler geldiğinde güzel giyinmesini istemesi ve Peygamber Efendimiz(sav)'in bunu inkâr etmemesi, bu günlerde güzel giyinmenin sünnet olduğunu ifade eder. Peygamber Efendimiz (sav) in, Hazreti Ömer'in isteğine karşı olan inkârı, bayram için elbise tavsiye etmesine değil, tavsiye olunan elbisenin ipek olmasınadır. 

Bir de hadisi şerifte mutlak anlaşılsa da diğer hadisi şeriflerin delaletiyle, ipek kumaşın yalnız erkeklere haram olup, kadınlara mubah olduğu anlaşılır.    

Kaynak : 4000 Maddede Cem Edilen SÜNNET MÜSTEHAB VE EDEPLER (1.CİLT), BAYRAM GÜNLERİNİN FAZİLETİ VE BAYRAM NAMAZLARI sayfa 164-165

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


Boşanma Hakkında Detaylı Bilgiler