ÖMRÜN BEREKETLENMESİ




Gülnur AyHADİSİ ŞERİFLER
- 13:27


HADİSİ ŞERİF ÖMRÜN BEREKETLENMESİ
Bir hadisi şerifte efendimiz sallallahualeyhivesellem “İyilik ömrü artırır, sadaka günâhları giderir ve kötü ölümden korur.” [Taberânî] buyurmaktadır. Başka bir hadisi şerifte ise; “Her iyilik sadakadır.” [Tirmizî] buyrulmaktadır ozaman bu iki hadisişeriften çıkartılacak genel mana şöyledir: “sadaka ömrü uzatır günâhları giderir ve kötü ölümden korur.” Peki sadaka ömrü uzatır da ayeti kerimede buyrulan:
وَلِكُلِّ اُمَّةٍ اَجَلٌ فَاِذَا جَاءَ اَجَلُهُمْ لَايَسْتَاْخِرُونَ سَاعَةً وَلَا يَسْتَقْدِمُونَ
“Her milletin belli bir eceli vardır. Onların eceli geldi mi, ne bir an onu erteleyebilirler, ne de onu öne alabilirler.” (A’RAF suresi 34. ayet)
Ayeti kerimesinde buyrulan bu manayla hadisi şerifin manası çelişiyormu? Hayır ! ozaman bu ömrün uzamasından maksat nedir ömrün uzamasından maksat yani ömrün bereketlenmesidir. Ömrün bereketlenmesi nasıl olur? Insan yine eceli ne ise aynı ecelinde ölür fakat ömrü bereketlenir Allah teala sadakaya çok sevap verir insan da vermiş olduğu sadakalardan edindiği aşırı sevapla daha ermediği yıllar da da sanki ibadet etmiş gibi sevap kazanır mesela bir örnek verecek olursak bir adam 80 yıl yaşamış ve hic namaz kılmamış, ibadet yapmamış ama ölümünden iki yıl önce hidayet olmuş ibadete başlamış ise o, adam ahirette iki yıl yaşamış gibi gözükür ve onun tüm ömrü de iki yıldır zaten fakat bir adam da çok sadaka veren biriyse ve ömrü de 60 yıl ise bu adam sadaka verir, sadaka verir, sadaka verir taki ona 180 yıl ibadet yapmış gibi sevap verilir sonra bu kişi yine sadaka vermeye devam eder sevapları birikir ve 200 yıllık ibadet sevabına ulaşır ve bu kişi sadaka vermeye devam ettikce 300, darken 400, derken 500 yıllık ibadet sevabına ulaşır böylece insanın ömrü uzamış olur fakat eceli uzamaz ömrü uzar bereketlenir daha ermediği ve eremiyeceği yıllarda da ibadet yapmış olur, yani daha ermediği ve eremeyeceği yılların sevabını alır ahirette de tüm ümmetler bakarlar ve derler ki aa! Nekadar uzun yaşamış orada senin yaptığın ibadete göre yaşadığın yıl belli olur hatta aynı ümmetten muhammet ümmetinden kimseler de çok sadaka verenlere bakıp muhammet ümmetinin ömrü kısaydı 100 yılı geçmez idi bu kimseler nekadar uzun yıllar yaşamış da hic birisine şahid olmamışız derler halbuki onların ömrünün uzunluğu verdikleri sadakadan dolayı daha henüz ermedikleri yılların veya yüzyılların yada devirlerin yahut çağların sevabını edinerek sanki o, zamanlara kadar yaşamış da ibadetle günlerini geçirmiş dolayısıyla ömürleri uzun olmuş olur. Kısacası henüz ermedikleri ve eremeyecekleri yılların sevabına ermiş onları kazanmış ve dolayısıyla eremedikleri o, yıllarda da yaşamış olurlar.

Yorum Gönder

0 Yorumlar