Dövme Yaptırmak Hükmü Nedir?, Abdeste Mani mi?, Pişman olanlar Ne Yapmalı?





Cübbeli Ahmet Hoca Efendi

Dövme İslam’a göre kesinlikle haramdır. Hem de kebâirdir (büyük günahtır). Çünkü hangi günah hakkında hadislerde lanet ifadesi kullanılmışsa o küçük günah sayılmaz, büyük günah sınıfına girer. Hadis-i şerifte;

“Allah saçına saç ekletene, eklettirene lânet etsin.” buyruluyor. Bu hadis insan kılından olan peruklar hakkındadır. İnsan kılından yapılan peruk kullananlar da lanetlenmiştir. O işi yapan, ekleyen, ekleten hepsine lanet edilmiştir. Dövme yapan, yaptıran da lanetlenmiştir. Bu dövme derinin üzerine yapıştırılıp da çıkanlar değil.

BÜYÜK GÜNAHLARDAN

Derinin altına işlenen dövmeden bahsediyorum. Resim yapıştırmak çıkarmak falan onlar da uygun değil. Su ile yıkanınca çıkıyor ama yine de uygun değildir. Velakin deri altına işlenen hakiki dövme haramdır. Dövme yapana ve yaptırana lanet etmiştir Rasûlüllâh (Sal­lâllâhu Aleyhi ve Sellem).

Allah’ın yarattığı şekli değiştirenlere lanet etmiştir. Dişlerinde bir şey olmadan sırf güzellik için dişlerini değiştirenlere lanet etmiştir. Allah’ın hilkatini, fıtratını tahrip ve tebdil edene, değiştirene genel manada lanet etmiştir.

Burada dövmeyi özellikle zikretmiştir. Dövme bundan dolayı lanetliktir. Kebairdendir, büyük günahlardandır ve haramdır.

İSTİĞFAR ET

Derinin içine işlendiği için, su da deri ile temas ettiği için abdeste ve gusüle mani değildir. Velakin “Çıkarttırabilen çıkarttırsın” deniyor. Fakat derinin altına işlenen hakiki dövmeyi çıkartmanın çok zor olduğu, maddi külfetli olduğu, ağrılı, sancılı bir işlem olduğu ve herkesin de buna para bulamayacağı göz önünde bulundurularak fıkıhçı alimler “İstiğfar ve tövbe edilmelidir” demişlerdir. Bir daha yapmamak üzere azmedilmelidir. Kapalı tutulmalı ve gösterilmemelidir. Silinmesi çok acı veriyorsa, İslamiyet sen bu acıyı çek diye zorlamıyor.

ABDEST TAMAM AMA!

Abdeste ve gusüle mani olmaması haram olmadığı anlamına gelmiyor. “Abdeste mani değil” deyince “Günah değil” diye anlamayın. Bu işlemi yaptırmak çok büyük günahtır, haramdır ve lanetliktir. Yaptırma! Yaptırdıysan da gösterme! Mümkün mertebe çıkartmaya da çalış. Ama zorluk varsa da mecbur etmiyor İslamiyet. Neden? Çünkü abdeste, gusüle mani değil. “Çıkartmasan da namazın abdestin tamamdır” deniyor. Bunları birbirinden ayırt edelim inşallah.

Yorum Gönder

0 Yorumlar