Danyel Peygamber (AS) Tuz gölü

 Ankara'nın evleri dikkatimi çekti Benim aklımda ki İstanbul gibi yoğun bir şehir beklerken tahminimden farklı çıktı...

Hz. Ömer devrinde, Tarsus fethedildiği zaman Danyal Peygamber'in mezarı açtırılır, burada büyük bir lahit içerisinde altın iplikle dokunmuş kumaşa sarılı gayet uzun boylu bir ceset bulunur.

Başından geçen maceraların sembolü olarak iki aslan tarafından yalanan genç bir çocuk figürünün bulunduğu bir yüzüğe rastlanır. Bunun üzerine Hz. Ömer, Danyal Peygamber'in cesedinin, Yahudiler tarafından çalınmasını önlemek için daha derine defnettirir ve üzerinden de Berdan Nehri'nden gelen ufak bir çay suyunu geçirtir.'' 

Restorasyon çalışmaları vardı girmek yasak olduğu için ancak bu kadar çekebildim..


Kazı çalışmalarında Horasan mozaiğine ve Danyal Peygamber'in kabrinin muhafaza edildiği kütleye rastlandığı belirtilirken, bazı kaynaklar, caminin en önemli özelliğinin peygamber kabrini içinde barındırması olduğunu vurguluyor. Kazı çalışmalarının başladığı dönemden beri ibadete kapatılan cami, halen kullanıma kapalı tutuluyor.

Ziyarete kapalı ama tabelada görünüyor..
1857 yılında inşa edilen Makam Camisi'nde 2006 yılında başlatılan kazı çalışmalarında Danyal Peygamber'in kabri ile MS. 700'lü yılların ortalarına ait ve türbenin Hz. Ömer döneminde yapıldığını gösteren sikkeler ve sütun başları ile sürahiler bulunuyor.
  
Tuz gölü o kadar güzel bir yer ki kmlerce uzunlukta sanki otobüsle giderken bitmeyen bir uzunluğa sahip keşke  otobüs durdurulsaydı da yakınlarına gidip bu dünya harikası yeri inceleseydim..düşünün tarihteki tuz savaşlarını memleketimizin harika bir doğası ve kaynakları var. Allah düşmanlardan korusun vatanımızı gelecek nesillere temiz ve bozulmadan teslim edebilelim.

Tuz gölünden değişik bir manzara


İnşaallah doğanın dengesini bozacak bir şey yapmazlar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder