5 Mayıs 2019 Pazar

Başın dörtte birini mesh etmek farzdır. Bunu bir kereden fazla yapmak mekruhtur,Başın tamamının mesh edilmesi sünnettir.


11- Başın dörtte birini mesh etmek farzdır. Bunu bir kereden fazla yapmak mekruhtur. Bu yüzden yeniden su alıp üç kere mesh etmektense bir kere mesh etmek sünnete daha uygun olandır. Ebu Davud, Sünen'in de bu hususta şöyle demiştir: Hazreti Osman'dan abdestin alınışına dair rivayet edilen sahih hadislerin tamamını başın meshinin bir defa olduğuna delalet ediyor. Zira yıkanılacak yerleri "üçer kere" şeklinde nakledip, başın meshi için adet zikretmemiştir.

12- Başın tamamının mesh edilmesi sünnettir.    

Amr. b. Yahya, babasından rivayet etmiştir ki o, Amr'ın dedesi Abdullah b. Zeyd'e "Peygamber Efendimiz (sav) nasıl abdest aldığını bana gösterebilir misin?" diye sormuş,
Abdullah b. Zeyd: "Evet" dedi ve abdest için su istedi. 

Su gelince sağ eline üç defa su döktü. Sonra yüzünü üç defa yıkadı. Sonra ellerini ikişer kere dirseklere kadar yıkadı. Sonra iki eliyle başını mesh etti; ellerini başının arkasından önüne ve önünden arkasına doğru götürdü.
Bunu başının önünden başlayarak yaptı, ellerini ensesine kadar getirdi. Sonra ellerini başladığı yere doğru götürdü. Sonra ayaklarını yıkadı ve şöyle dedi: Peygamber Efendimiz (sav)'in böyle abdest aldığını gördüm. 

(Sahihu İbn Hibbân, Zikru Vasf-ı Meshi'r-Re'si, no: 1084)     

Kaynak: 4000 Maddede Cem Edilen SÜNNET MÜSTEHAB VE EDEPLER (1.CİLT), ABDESTİN SÜNNETLERİ, sa:10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


Boşanma Hakkında Detaylı Bilgiler