1 Mayıs 2019 Çarşamba

KABİR ZİYARETİ SÜNNETLERİ



618- Kabre gelenin şöyle dua etmesi sünnettir.

İbn Abbas (ra) anlatıyor: Rasûlüllâh (sav) Medine kabirlerine uğrayıp yüzünü onlara doğru çevirdi ve şöyle dua ettiler: Es-selâmu aleykum. Ey kabir ehli! Allah-u Teâlâ bizi de sizi de mağfiret etsin. Siz bizden önce gidenlersiniz. Biz de sizin peşinizden gelecek olanlarız. (Sünenu 't-Tirmizî, Ebvabu'l-cenaiz:59, no:1053)

619- Kabirlere ot ve benzeri bitkiler ekmek sünnet, onları koparmak ise mekruhtur. 

İbn Abbas (ra) anlatıyor: Rasûlüllâh (sav) iki kabrin yanından geçerlerken şöyle buyurdular: Bu ikisi azap görüyorlar. Bu azap görmeleri büyük günahtan dolayı değildir. Biri söz taşır koğuculuk yapardı. Diğeri ise idrardan sakınıp temizlenmezdi." Sonra yaş bir hurma dalı istedi, onu ikiye böldü. Bir parçasını bir kabrin üzerine diğerini de öteki kabrin üzerine dikti ve şöyle buyurdu: Bunlar kurumadıkları sürece azaplarının hafiflemesine sebep olacaklarını umarım." (Müslim, Kitabu't-tehareti:34, no:111)

620- Kadın erkek herkesin kabir ziyaretinde bulunması sünnettir.

İbn Bureyde (ra) babasından şöyle dediğini rivayet etmiştir: Biz Rasûlüllâh (sav) ile birlikte sefere çıktık ve bir yerde konakladık.  Rasûlüllâh (sav) da dâhil bin kadar binekli kişiydik. Peygamber Efendimiz (sav) iki rekat namaz kıldı, bize döndü ve şöyle dedi. (…)
-Kabirleri ziyaret etmenizi yasaklamıştım. Artık kabirleri ziyaret edebilirsiniz. 
-Kurban etlerini üç günden fazla saklamanızı yasaklamıştım. Artık onlardan yiyebilir ve istediğiniz kadar saklayabilirsiniz. 
-Şarap kaplarınızdan su içmenizi yasaklamıştım. Artık dilediğiniz kaptan su içebilirsiniz. Ancak sarhoş edici şeyleri içmeyiniz.
(El-Beyhakî, Es-Sünenu'l-Kübrâ, Kitabu't-tehareti: no: 7193)   

Kaynak: 4000 Maddede Cem Edilen SÜNNET MÜSTEHAB VE EDEPLER (1.CİLT),KABİR ZİYARETİ SÜNNETLERİ sa:188-189-190   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


Boşanma Hakkında Detaylı Bilgiler