4 Aralık 2018 Salı

Çocuklarımıza Alışkanlık Kazandırmak istiyorsak Onlara Model Olmalıyız.


(Kendi tecrübelerimden..)
Çocuklarımıza diş fırçalama, kişisel temizlik ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırabilmemiz için bizim onlara örnek model olmamız gerekir. Yani çocuk bizdeki diş fırçalama, kişisel temizlik ve sağlıklı beslenme alışkanlığını görmeli.
Farkında değiliz ama..
Onların her halimizi kayıt ettiklerini unutmayalım.
1. Pozitif ve Sabırlı Olun
Çocuğunuzun ilk yıllarında pozitif ve sabırlı olmak, çocuğunuzun öğrenme becerileri üzerinde oldukça önemlidir. Olumlu konuşmanın ve yaklaşmanın önemini unutmayın. Rekabeti ve kıyaslamayı değil, işbirliğini teşvik edin. 
Çocuğunuza olumsuz kelimelerle seslenmeyin, isimler takıp etiketlemeyin. Her zaman ulaşılabilir olun. Sizden yardım istemekten çekinmesin. 
Sabırlı ve yol gösterici olun, işleri onun yerine yapmak yerine problemleri çözmesi için cesaretlendirin.
2. Gerçekçi Olun
Çocuğunuzdan beklediğiniz davranışlar ve kazanmasını istediğiniz alışkanlıklar üstüne düşünün. Gerçekten çocuğunuz bunları yapabilecek mi? Ya da ne kadarını ne şekilde yapabilecek? Çocuğunuzu en iyi tanıyan sizsiniz. Onu düşünerek beklentileriniz de gerçekçi olun. Mutlaka bir sübyan okuluna göndererek öğretmen ve hocalarıyla beraber hareket etmelisiniz. Altı yıllık bir sübyan okulunda öğretmenlik tecrübelerime dayanarak şiddetle tavsiye ederim.  
3. Aile Bağlarınızı Güçlendirin
Aile bilinci bir çocuğun davranışlarının şekillenmesinde büyük önem taşır. Sadece çekirdek ailesi ile değil!  Akrabalarınızı tanısın ve onlarla olan diyaloglarınızı görmeli çocuk. Nasıl davranması gerektiğini öğretin. Gerekirse aile ve akraba günleri, piknikleri, geziler düzenleyin.
4. Kurallarınız Net Olsun
Çocuğunuz için net kurallar koyun. Bu onun alışkanlık kazanmasına yardımcı olacak en önemli şeylerden biridir. Özellikle okul çağı çocuklarının, okul öncesi ve sonrası belli rutinlerinin olması onun alışkanlık kazanmasında büyük önem taşır. Ne zaman ders yapacağını, ne kadar oyun oynayabileceğini bilmesi çocuğunuza zaman yönetimini de öğretecektir. 
Kesinlikle dayak olmmalı ama yaptırım uygulayın. Mesela; Yemeğini yemeden, derslerini yapmadan, televizyonda sevdiği çocuk programları izletmeyin. Kurallarınızda esneklik olmamalı kesinlik olmalı.. 
5. Anlatın
Çocukların en çok sordukları sorulardan biri “neden” dir. Çocuğunuz her şeyin altındaki nedeni bilmek isteyecektir. Bu nedenle alışkanlıkların ve kuralların nedenlerini, yapılmadıklarında kişinin karşılaşacağı olumsuz sonuçları çocuğunuzun anlayacağı şekilde anlatın. Çocuğunuz yaptığı bir yanlışta gülmeyin hayır derken yüz ifadelerinizde kesinlik ve netlik olmalı..
6. Ödüllendirin
Çocuğunuzun çabalarını hiçbir zaman ödülsüz bırakmayın. Ödül demek maddi nesneler ya da hediyeler değildir. İyi davranmaya ve bir alışkanlığı kazanmaya başladığında mutlaka bunu görün ve çocuğunuzu övün ama alkışa ve övülmeye alıştırmayın. Çocuk her zaman takdir beklemesin davranışının sonuçları ona anlatın..
Hediye olarak bir kucaklaşma, sıcak bir sohbet, kaliteli zaman geçirmek de oldukça etkili olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı