Tüm sorunlarımızın sıkıntılarımızın cevabı Kasas Suresi 10



NASIL SARSICI BİR DURUM İÇİNDE OLURSANIZ OLUN, BİLİN Kİ ALLAH DURUMUNUZDAN HABERDARDIR ve HERAN MÜDAİL OLUP SİZİ RAHATLATABİLECEK KUDRETE SAHİP.. 

ZİHNİNİZE VE KALBİNİZE HUZUR VEREBİLİR. SİZE SÜKUNET VEREBİLİR. BU ENDİŞE, KORKU, YAS, ÖFKE, HERHANGİ BİR HİS OLABİLİR; SİZİ YARALAYAN ŞEY NEYDİYSE ALLAH O YARAYI TAMAMEN KALDIRABİLİR..

DUAMIZ ŞU OLMALI;

"BU YARAMI VE SIKINITIMI BÜTÜNÜYLE KALDIR ALLAH'IM VE MÜMİNLERDEN, GERÇEKTEN İNANANLARDAN OLMAMI SAĞLAYACAK O METANETİ VERMENİ, SAĞLIKLI, DUYGUSAL VE MANEVİ BİR HAYAT YAŞAYABİLMEYİ İSTİYORUM." diye yalvarmalıyız.      


Kasas Suresi 10.ayetinin tefsirinde göreceksiniz ki sorunlarınızın cevabı var! Tüm insanlar kendilerini büyük sarsıntılara uğratan olaylar yaşamıştır. Sevdiğimiz insanların bizi üzmesi, hastalıklar, sevdiklerimizin bize yaşatacağı acılar. Ebeveynlerimizin ve çocuklarımızın bize söyledikleri ya da söyleyecekleri şeyler gibi bir çok şey bizi üzecektir.

Hayatımızda sarsıcı deneyimler yaşayacağız işimiz evimizi kaybetmek gibi.. Bu acıları çeken insanlar bir daha eskisi gibi olamayacaklarını ve hayatlarına devam edemeyeceklerini hissederler.
Büyük umut veren bir ayettir. Kasas Suresi 10.ayet.

Mealen (Diyanet Vakfı): "Musa´nın anasının yüreğinde yalnızca çocuğunun tasası kaldı. Eğer biz, (vâdimize) inananlardan olması için onun kalbini pekiştirmemiş olsaydık, neredeyse işi meydana çıkaracaktı." 

Musa (as)'ın annesi çocuğunu alıp suya bırakmak gibi muazzam bir imtihanla sınanmıştı. Bir annenin çocuğunu öylece suya bırakması gerekiyordu. Bir annenin bunu yaptığını bile hayal etmesi mümkün değildir ama iki seçeneği vardı: 
Ya çocuğunun gözü önünde askerler tarafından hunharca katledilmesini izleyecekti. Ya da onu su geçirip geçirmediğinden emin olmadığı bir sepete koyup nehre atacaktı.

Eğer kendisine kalmış olsaydı. Böyle bir şey yapacak gücü kendinde bulamazdı. Allah ona o gücü verdi.

"VE ASHABA FUÂDU UMMİ MÛSÂ FÂRİGÂN: Musa (as) annesinin kalbi boş kaldı. Yani çocuğunu öylece bırakmak zorunda kalmanın ve uzaklaşmasını izlemenin verdiği o travmayla Çocuğunun uzaklara gittiğini görüyor ve artık ona yetişemiyor, başına ne geleceğini bilemiyordu.
Ya boğulursa? Ya bir timsah onu yerse? Ya o korkunç askerler onu yakalarsa? Hiçbirini bilmiyor. Aklından en kötü ihtimaller geçiyor olabilir. Allah onun kalbinin boş kaldığını söyler, FÂRİGAN, kalbi bomboş kaldı, tamamen duygusuz.

Hani insan sarsıcı bir haber olunca kalakalır ya gözlerini bile kırpmazlar, konuşmazlar. Duygusal olarak felç olmuşlardır. İşte Musa (as)'ın annesi de o durumda 'İN KÂDET LE TUBDÎ BİHÎ' Neredeyse sırrını ele verecekti.
Neredeyse arkasından koşarak "O benim yavrum, o benim yavrum" diye bağıracaktı; ama eğer bunu yapsaydı çocuk öldürülürdü.
Allah bundan sonra der ki, 
"LEVLÂ EN RABATNÂ ALÂ KALBİHÂ: Eğer biz onun kalbini güçlendirmeseydik, eğer biz onun kalbini bağışlamış olmasaydık, kalbini korumuş olmasaydık.
Allah onun FUÂD'ını diyor, FUÂD yani kızgın bir yürek ve aynı ayette FUÂD yerine "kalp" kelimesi kullanılıyor, kalbini sakinleştirdi. ve onu normal haline geri döndürdü. Allah bunu kendisinin yaptığını anlatıyor.

Duygusal olarak travma geçirmiş ve asla eski haline dönemeyecek insanlar olduğunu biliyoruz. Neden? Çünkü Allah onların kalplerini bağlamamıştır. Allah bunu yapmamıştır. Biz insanların bazen duygusal açıdan kendiliğinden iyileşmesi mümkün değildir, Bu ayette ise öğreniyoruz ki Allah bizi iyileştirebilecek ve hayatımıza devam etmemizi sağlayacak güce sahip.
Kendinize "seni affedecek gücüm yok" diyebilirsiniz ama Allah kalbinizi bağlayıp size o gücü vereceğini söylüyor.

Kendinize "Bu olanlar beni mahvetti, hayatıma devam etmemin artık hiçbir yolu yok" diyebilirsiniz. Ama Allah'a iman hayatımıza devam etmemiz için size yeter. 
"LEV LÂ RABATNÂ ALÂ KALBİHÂ: Eğer biz kalbini bağlamış olmasaydık"
"Lİ TEKÛNE MİNEL MU'MİNÎN: Müminlerden biri olabilmesi için".
Hangi anne çocuğunu suya bırakıp bir daha asla onu göremeyecek olmanın sarsıntısından kurtulabilir? Nasıl bu durumu sineye çekecek? Ama Allah ona öyle bir güç vermiştir ki sadece bu durumun üstesinden gelmediği gibi ardından aklını başına toplayıp kız kardeşini de çocuğunun arkasından yollamıştır. Allah ona müdahale etmemiş olsaydı düşünecek hâli bile kalmazdı.
Yani Allah bizim duygularımıza müdahale eder. Müdahale edecektir ve Musa (as)'ın annesi bir peygamber değildi. Sadece bir inanandı, yani bu sizin ve benim gibi insanlar için de fırsat olduğu anlamına gelir.

Secdelerde kendimiz ve ümmet için dua edelim Allah'a emanet olunuz.

Emine Kaya
(Ehl-i sünnet)

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Ne yüce Rabbimiz var şükürler olsun... Allah razı olsun bu paylaşımınızdan dolayı çok faydalı oldu...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah sizlerden de Razı olsun faydalı olabildiysem ne mutlu bana =)

      Sil