Taklidi ve tahkiki iman




Zeynep GulerimGÜZEL SÖZLER
- 00:13



İlk olarak garip yolcu paylaştı:

Taklidi ve tahkiki iman
İmanın çok mertebeleri vardır.Taklidi bir iman hususen bu zamandaki dalalet ve sapkınlık fırtınalarının karşısında çabuk söner. O halde yapılması gereken iman hakikatlerinin ispatı, tahkiki ve muhafazasıdır. Çünkü şu zamanın şiddetli fırtınalarına kökü yakin ve tahkik ile kuvvetleşmemiş bir iman ağacı dayanamaz, sökülüp, yıkılıp gider.
Kabak ağacı ile çınar ağacının ilginç bir hikayesi vardır. Kabak ağacı çınar ağacına karşı övünürmüş, dermiş ki sen ağaçsan bende ağacım, fakat çınar ağacının kabak ağacına güzel bir cevabı vardır. Der ki; ikimizde ağacız ama sen bu isim benzerliğine aldanmanın ne demek olduğunu güz rüzgârları esince görürsün, o zaman yaprakların dağılır, kökün topraktan çıkar, mahvolup gidersin.
İşte taklidi iman sahibi bir müslümanın hali bu misaldeki kabak ağacının haline benzer. Kökü zayıftır, dalalet fırtınaları karşısında söner gider.
O halde iman sadece bir tasdikten ibaret değildir, imanda çok mertebeler vardır. Bize düşen ise imanda kemal bulmak, mertebeleri kat edip terakki etmek, taklitten kurtulmak ve bunun çarelerini aramaktır.
Böyle bir çare var mıdır? Bu asrın fırtınalarına dayanabilecek, tahkiki iman dersini verebilecek, imanda bize kemal bulduracak bir eser var mıdır?
Hamd olsun o Allah’a ki bu asrın Müslümanlarına Kuranî bir rehber ve mürşid-i ekmel olacak bir eseri Bediüzzaman Said-i Nursi ismindeki bir hadimi vasıtası ile göndermiştir. Bu hakikate, toprağın suya olan hasreti gibi iman hakikatlerine aç olan fıtratlar ve bu eserler ile imanını kurtaran yüz binler şahittir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar