TOPRAĞIN DIŞARIYA ATTIĞI İNSAN

Peygamberimin İzinden


Hatice dündarHADİSİ ŞERİFLER - 10:36



İlk olarak Hatice dündar paylaştı:

TOPRAĞIN DIŞARIYA ATTIĞI İNSAN
Mekke'nin fethinden sonraki Huneyn savaş günlerindeydi.
Bir sabah bir İslâm müfrezesi Medine civarında geziyor, düşmanın ani baskınlarına karşı devriye görevi yapıyordu. İşte bu sırada müfreze çölde bir atlıyla karşılaştı. Atlı,hemen selam verdi, bunlar da selamını aldılar. Bu selamın manası 'Sen bizden eminsin, korkma' demekti.

Buna rağmen müfrezede bulunan Muhallim bin Cessâme adlı asker, okunu çekmiş, selam veren adamın üzerine yürüyerek bir okla adamı atından düşürerek oracıkta öldürmüştü.
İşte bundan sonra öldürülen Amir bin Azbat'ın yakınları toplanıp savaş
meydanında bir ağacın altında dinlenmekte olan Allah Resulü'ne başvurdular.
Kısas isteğinde bulundular.
- Yâ Resulallah, bu Muhallim bin Cessâme nasıl bizim kadınlarımızın ciğerini yakıp gözlerinden yaşlar akıttıysa biz de onu öldürmek suretiyle onun kadınlarının gözlerinden yaşlar akıtacağız. Bu bizim hakkımızdır. Muhallim'i bize teslim eyle, kısas hakkımızı kullanmak istiyoruz, diye ısrar ettiler.
Ancak Muhallim'in lehinde şahitlikte bulunanlar da vardı. Mesele pek
netleşmemişti. Selam verenin aslında Müslüman olmayan bir düşman savaşçısı olabileceği, suikast yapabileceği ihtimalinin düşünüldüğü ileri sürülüyordu.
'Korkudan selam verdi' deniyordu.
Bu şüpheden dolayı Efendimiz:
- Size diyetini vereyim, kısastan vazgeçin, diyerek ölenin yakınlarını razı etmeye
çalıştı. Nitekim bunda da başarılı olarak yüz deveye karşılık kan davasını halledip barışı sağlamıştı.
Böylece karşı taraftan bir husumetin gelmesi söz konusu olmaktan çıkmıştı. Ama Muhallim için mesele bu kadar kolay bitmeyecekti. Çünkü Muhallim, selam veren bir
adamı acımadan öldürmüştü. Bu, öyle geçiştirilebilecek bir olay değildi. Öldürdüğü suçsuz bir insandı.

Muhallim'e yakınları telkinde bulundular:
- Git, Resulüllah'tan özür dile, senin için Allah'tan af dilesin, kurtul, dediler. O
da Resulüllah'ın huzuruna gelip yaptığından özür diledi. Allah'tan kendisi için af dilemesini istedi.
Ancak böyle bir iki cümlelik bir özürle koskoca bir adamı öldürmenin sonucundan kurtulunabilir miydi? Şayet böyle kolay olacaksa adam öldürmenin çok basit bir olay olduğu anlaşılmayacak mıydı?
Resulüllah, af isteyen Muhallim'e karşı hiç görülmedik şekilde tepkili bir tavır gösterdi ve dedi ki:
- Selam veren bir adamı sen nasıl olur da öldürürsün? Sana bu yetkiyi kim
verdi?
Muhallim, 'Özür dilerim, Allah'tan af dile' diye sözlerini üç defa tekrar ettiyse de
Efendimiz her defasında:
- Allahım, Muhallim'i affetme! Diyerek Muhallim'i hem huzurundan kovdu, hem de af dilemeyip aksine aftan mahrum kalmasını istemiş oldu.
Nitekim huzurundan bu şekilde uzaklaştırılan Muhallim, bir haftadan fazla yaşamamış, kahrından ölmüş, yakınları da onu bir mezarlığa defnetmişlerdi.
Ne var ki suçsuz bir adamı öldüren Muhallim'i mezar da kabul etmemiş, sabah bakanlar onu toprağın dışarıya attığını görmüş, gelip Resulüllah'a durumu haber vermişlerdi. Efendimiz:
- Siz onu yine gömün, buyurdu. Öyle yaptılar. Gel gör ki, toprak bir türlü Kabul etmiyor, gece yine dışarıya attığı görülüyordu. Gelip çaresizliklerini anlatan yakınlarına Resulüllah'ın son cevabı şöyle oldu:
Siz yine onu mezarına gömün, toprak ondan daha kötülerini kabul etmiştir, onu da kabul edecektir. Ancak Allah size ders vermek istiyor, masum bir adamı öldürmenin Allah yanındaki kötülüğünü göstermek için size ibret örneği sunuyor.
Savaş zamanında bile selam veren bir adamın öldürülmesine böylesine
unutulmayacak bir tepki gösteren Allah Resulü, yani İslam; barış zamanında öldürülen masum insanların katili için ne söyler, neleri reva görürdü acaba?

Bu durumda, İslami terörden söz edilebilir mi, Müslüman'ın şu ya da bu
bahane ile kadın-çocuk-yaşlı ayırdetmeden masum insanları öldürmesine İslâm onay veriyor denebilir mi?
İşte saadet asrında adam öldürenin akıbeti, işte Allah'ın toprağa bile onun cesedini kabul ettirmeyişi, Resulüllah'ın da insanlığa örnek tepkisi. Katili huzurundan kovuşu.
Böylesine ibretli ve dehşetli bir örnek meydanda iken hangi cahil ve gafil kimse çıkıp da, "İslam teröre izin veriyor. Müslüman, adam öldürmeyi dininden izin alarak yapıyor." diyebilir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder