Ayetlerden çıkarılan dersler

Bu benim incelemem ve tespitlerimdir.
Kur'an-ı Kerim'in 73. suresi olan Müzzemmil suresi ilk 19 ayetini incelediğim zaman önce Allah-ü Teâlâ'nın Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v)'i sonra da ona tabi olanlara (ümmete) nasıl şekil verdiğini görürüz. Tabii bakmasını bilene
Mekke döneminde inmiştir. Alak suresinin ilk 5 ayetinden sonra müzzemmil suresinin ilk 5 ayetinin nazil olduğu rivayet edilir.Bu sûre 20 âyettir. Sûre, adını birinci âyette geçen "el-Müzzemmil" kelimesinden almıştır. Müzzemmil, örtünüp bürünen demektir. yani; sırtına alınan ve bu islam ve kur'an örtüsüdür. (mecaz anlamda)
Sûrede başlıca, Hz. Peygamberin ibadet ve taat hayatı (ona tâbi olan ümmeti) konu edilmiştir.
Şunuda söylemeden geçemiycem islâm âlimlerinin büyük çoğunluğu tarafından kabul gören bir görüşe göre Cebrail (a.s)'ın ilk mübarek kelimesi "Bismillahirrahmanirrahim" olmuştur. Daha sonra Alâk sûresinin ilk beş âyetini indirmiştir.

1. yaratan rabbinin adıyla oku!

2. o, insanı bir aşılanmış yumurtadan yarattı.(alak)

3. oku! rabbin, en büyük kerem sahibidir.

4. o rab ki kalemle (yazmayı) öğretti.

5. insana bilmedikleri şeyi öğretti.

 Bu mübarek ayetlerden sonra müzzemmil suresinin  ilk 5 âyeti nazil olmuştur..Alâk sûresinin ilk 5 ayetini birbaşka yazımda inşaallh anlatırım. Konumuz Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v) ve onun nezninde ümmetinde şekillenmesi olduğu için müzzemmil sûresini öncelikli anlatayım dedim. Bu bir tefsir değildir kendime çıkardığım derslerdir.
Bismillahirrahmânirrahîm
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adı ile

1 - Ey örtünen! (Peygamber) Bu âyette çıkardığım ders şudur: Ey Kur'an ve İslam yükü ile yüklenen örtünen nefsinizi kur'an ve islâm ile terbiye et..
İslâm:Rahman ve Rahim olan Cenab-ı Hakk'ın bu sıfatlarından dolayı, insanların dünya ve ahiret saadetine ulaşabilmesi için onlara gönderdiği saadet yoludur. Bu yolda kimi çok titiz takvalı ilerler kimi ise sadece belirli şartlarını yerine getirir. Her ikiside cennete gider tabi cennette de makamlar dünyadaki azimet ve gayretine göredir. Bu yükten bahseden bir ayet.. 

2 - Gecenin birazı hariç olmak üzere geceleyin kalk (namaz kıl). Bu âyette de önce  gece kalk emri veriliyorsa bu da demektir ki uykuna hakim ol (bu da ancak çok geç yatmamak ve çok istemek ile mümkün) geceye ve gündüzü birbiri ardına takib eden yani on ikişer saatten düşüncek olursak bu bir ölçüdür bizim için.

3 - Gecenin yarısında kalk, yahut yarısından biraz eksilt.Bu miktarı da islâm âlimleri şöyle ifade etmişler. Sekiz saatlik bir gecenin yarısını yani dört saatini ibadet ile meşgul ol. Dört saat sana yeterli..Kardeşlerim insanlar iş hayatına kendilerini öyle kaptırmışlarki inanın dört saat uykudan daha azı ile hayatını devam ettirebiliyorlar. Bu ne demek olduğunun farkındayız değil mi? Bizler istesek dört saatlik bir gece ibadeti ile Allah'a çalışabiliriz. Dünya o kadar bizi kaplıyorki iş hayatı bize uyku dinlenme fırsatı vermiyor ama kulluk zor geliyor

4 - Veya bunu artır ve ağır ağır Kur'ân oku. Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v) Kur'anı namazda okurdu. Bizim gibi hafife almazdı. O tane tane okurdu bizim gibi uykulu çabuk çabuk vazifeyi yapalımda yeter gibi zihniyet yanlış. Namazda bildiğimiz ama hep aynı sureler değilde farklı farklı sureler Yani namazda Fîl Sûresi ve ondan sonrası okunuyor diğer surelere hiç önem verilmiyor. Bu böyle olmaz bildiğimiz sûrelerden en az üç âyet okuyabiliriz. Örn: Yasin sûresinden üç beş ayet okuyabiliriz ikinci rekâtta başka bir surenin ayetlerinden bildiğimizi okuyabiliriz bazı dikkat edceğimiz detaylardan biride birinci rekatta okuduğumuz ayetler ikinci rekatta okuduğumuz ayetlerden daha uzun olsun kısa olmasın mesalâ birinci rekatta ihlas ikinci rekatta Ayetel Kürsi olmaz tam tersi birinci rekâtta Ayetel Kürsi ikici rekâtta ihlas olabilir bunun gibi ilmihal bilgilerini de öğrenmemiz lazım.

İnşaallah diğer âyetlerden çıkardığım dersleride sizle paylaşabilirim. Müzzemmil suresinin 5-19 ayetlerinden bahsediyorum.
Rabbim nasib kısmet ederse.
Allah'a emanet olun.

Yorum Gönder

0 Yorumlar