İsrail Osmanlı'nın Son İzlerini Siliyor !




hilmi kemal

Tartışma  -  16:54
İsrail Osmanlı'nın Son İzlerini Siliyor !

Üç din için önemi olan Hz. Davut Türbesi’ndeki Osmanlı çinilerinin kasten kırıldığı ortaya çıktı. Haaretz gazetesi, ‘Orayı sinagog yapmak istiyorlar’ diye yazdı.

İsrail'in saygın gazetelerinden Haaretz, Kudüs'teki Hz. Davut türbesindeki 400 yıllık Osmanlı çinilerinin sistematik olarak parçalandığını yazdı. Akşam'a göre, gazeteye konuşan uzmanlar Yahudi, Hıristiyan ve İslam dinleri için çok önemli bir simge olan Hz. Davut'un türbesindeki Osmanlı izinin silindiğini öne sürdü, yapının sistematik olarak sinagoga çevrildiğini yazdı. 17'nci yüzyılda Osmanlı Devleti'nin çinilerinin şüpheli biçimde parçalandığını vurgulayan gazete, bunun bilinçli olduğunu belirtti.

MAKİNEYLE KIRILDI

Gazeteye göre 2012’de çinileri korumak için birçok din adamı önlemlerin artırılmasını istedi. Fakat kameralar yerleştirilmeden bir gün önce son çiniler de kırıldı. Soruşturma kapsamında çinilerin çekiçle değil, özel bir makineyle yok edildiği öğrenilirken raporlarda kimsenin gürültü duymadığı ortaya çıktı. İsrail Tarih Kurumu'nun, restorasyon yaptırmaması üzerine akademisyenler bildiri yayımladı. Bildiriye imza atan Prof. Limor, "Üç din de Hz. Davut'u sahiplenmek istiyor. Bu çiniler Müslümanların, onunla bağlantı noktasıydı ve bu iz silindi" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder