Ya Rabb Ne İstiyorsan Benden Onu Diliyorum Senden..

18 Mayıs 2011 Çarşamba

Fotoğraf-Resim


2257 - Soru: Resim ve karikatür yapmanın dinen bir mahzuru olup olmadığının bildirilmesi ve bu hususta tavsiyeniz ne olabilir?
Cevap: Canlı olmayan şeylerin resmini veya modern resim adı verilen çizgi ve renk tenasübünden ibaret bulunan resimleri yapmanızda bir mahzur yoksa da canlı varlıkların resmini yapmaya İslâmiyet müsaade vermemiştir. Heykelden kaçınmak şartı ile mimarinin ve güzel sanatların her çeşidi; canlı resim olmadıkça, minyatür, tezhib ve manzaraların hepsi serbesttir. İslâmiyet resmi tamamen yasaklamamıştır. Ancak resmi canlı olmayanlarla sınırlamıştır.
2258 - Soru: Biz bazen toplantılara gidiyoruz ve oralarda resim çekiyoruz. Bazen de baba ve annemizin fotoğrafını çekiyoruz. Acaba bunda bir mahzur var mıdır?
Cevap: Zaruret olmadıkça resim çekme ve çektirmeye heveslenmeyiniz.
2259 - Soru: Ben burada bir fotoğraf makinesi alıp arkadaşların fotoğraflarını çekerek kazanç temin etmek istiyorum. Acaba bu fotoğrafın ticareti bize helâl olur mu?
Cevap: İslâm'ın yasakladığı sahada kâr aramayı bırakınız. Onun yerine başka bir iş yapmaya bakınız.
2260 - Soru: Resim yapmanın haram olduğu hakkında "Riyazü's-Salihin" adlı kitapta birtakım Hadis-i Şerifler vardır. Fotoğrafın haram olmaması hakkında bir deliliniz var mı?
Cevap: Böyle bir delil yoktur. Zaruret hali bu hükmün müstesnasıdır.
2261 - Soru: Bir kimsenin kolunda barut ile Kıbrıs haritası şeklinde dövme yapılmış olsa İslâmi açıdan zararı var mıdır? Yapılan ibadetlere de zararı olur mu?
Cevap: İslâmi hükümlere göre böyle bir hareket lanetlenmiştir. "Veşim" adı verilen bu dövmeyi yaptırmamalıdır. Fakat bu iş, yapılan ibadetin sıhhatine tesir edecek mahiyette değildir.
2262 - Soru: Evde olan manzarada ufak da olsa insan (veya diğer canlı) resminin bulunmasında mahzur var mıdır? Bu gibi manzaralarla evi süsleyebilir miyiz?
Cevap: Dinimizin emirleri dikkate alınınca, resim olan eve melek girmez ve resme karşı namaz kılınmaz. Canlı bir varlığın resmi bulunmayan manzaraları tercih ediniz.
2263 - Soru: Fotoğraf çekmekte bir mahzur var mıdır?
Cevap: Zaruret olmadıkça bundan sakınmamız lâzımdır. Zaruret hali, vesikalık fotoğraflarla sınırlı olmaktadır.
2264 - Soru: Çekilmiş bir fotoğrafı camlatıp asabilir miyiz?
Cevap: Hayır. Kapalı bir yerde bulundurmanızı tavsiye ederim.
2265 - Soru: Bazıları fotoğraf çektirmekte bir beis yoktur. Asıl memnu olan el ile kişinin resmini çizmektir diyor. Bu kanaat doğru mu?
Cevap: El ile çizmek günahın büyüklüğü cihetinden ileridir. Makine ile çekmek, bunun hafiflemiş şekli ise de mahzurdan hali görülmemektedir.
2286 - Soru: TV'den gayri meşru olmayan bir filmi seyretmekte bir mahzur var mı?
Cevap: Filmle ilgili olarak kullandığınız "gayri meşru olmayan" tabiri muğlak olup, izaha hacet bulunan bir ifadedir. Şöyle ki:
a) Filmin mevzuu, İslâmi hükümlere aykırı ise gayri meşru bir filmdir.
b) Açık ve saçık kadın artistlerin bulunduğu bir film ise yine gayri meşrudur.
c) Aşk sahneleri bulunan ve seyircilerin üzerinde menfi tesir icra edecek bir film ise gayri meşrudur.
d) Hıristiyanlık, Yahudilik gibi batıl dinlerin; komünizm gibi sapık ideolojilerin propagandası yapılan bir film ise gayri meşrudur.
e) Oynatılmakta bulunan bir film, mahremlik kurallarına dikkat etmeden kadın-erkek karışık halde oturup seyredilmekte ise, onu temaşa etmek gene gayri meşrudur.
f) Onu seyretmekte iken bir namazın kazaya kalması ihtimali varsa, yine gayri meşrudur.
2267 - Soru: Bir kimsenin evinin duvarına halı takması caiz midir?
Cevap: Ziynet için takılıyorsa bunda kerahet vardır. (Fetava-i Hindiye, c. 5, s. 359)

0 Değerli Yorumlarınız:

Yorum Gönder

Arabic Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese
English French German Spain Italian Dutch

GÜLŞAH ÇOCUKEVİ

Sitemi beğendiyseniz sadece bir defaya mahsus olmak üzere g+1 butonunu tıklayarak tavsiye edebilirsiniz.. teşekkür ederim.

❀✿İzleyiciler❀✿

❀✿Google+ Followers❀✿

❀✿Son Yayınlar❀✿

❀✿Değerli Yorumlarınız❀✿

Power by: Blogger modifiye

❀✿Popular Olanlar❀✿

❀✿Ziyaretçilerimiz❀✿


web stats Neler Okunmuş hangi sayfa Tıklanmış :) Flag Counter

❀✿Archive❀✿