İHLAS SURESİ'NİN FAZİLETİ

Bismillahirrahmanirrahim
Ihlas-suresi-1

İhlâs Sûresinin Fazileti 

Câbir bin Abdullah (r.a.) anlatıyor:

Resûlüllah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Kim her gün elli defa İhlâs sûresini okursa, kıyâmet gününde kabrinden şöyle çağrılır: ‘Kalk, ey Allâh'ı öven kişi, cennete gir!” (Taberânî, Mu‘cemü's-Sağîr, 2/781)

Bilindiği gibi Allah Teâlâ'nın takdir ettiği bir zamanda kıyâmet kopacak!.. Bütün canlılar ölecek, her şey helâk olacak. Yine Allâh'ın takdir ve tâyin buyurduğu bir müddet toprak altında bekledikten sonra, yeniden diriliş meydana gelecek. Bu diriliş esnasından herkes niyetine göre ve öldüğü hâl üzere dirilecek... Durumuna göre çağrılacak... Kâfir ve isyankârlar korkunç seslerle ve azap tehditleriyle çağrılırken, Allâh'ın sevgili kulları, salih amel sahibi müminler hoş bir sesle ve cennet müjdesi ile çağrılacaklar.

Hadîs-i şerifte, İhlâs sûresini çok okuyanların kabirlerinden, “Kalk, ey Allâh'ı öven kişi, cennete gir” diye müjde ile çağrılacakları bildirilmektedir. Mahşerde kimin nasıl dirileceği hususu ise, başka hadîs-i şeriflerde beyan olunmaktadır.


KUR’ÂN’IN ÜÇTE BİRİNE MUÂDİL BİR SÛRE

Hadis kitaplarımızın, “Kitâbü’t-Tefsîr” veya “Fedâilü’l-Kur’an” ismi altındaki kısımlarında, muhtelif âyet ve sûrelerin faziletleri ile alâkalı pek çok rivâyetler vardır. Bu bâblardaki hadislerde nüzûl sebepleri, bazı kelime ve ifadelerin açıklaması, âyet veya sûrelerin fazileti dile getirilip Müslümanlar’ın dikkatlerine arz edilir.

Ubeyy bin Ka‘b, Ömer bin Hattâb, Ebû Mes‘ûd el-Ensarî, Simâk, Enes bin Mâlik ve Ebû Eyyûbi’l-Ensârî (radıyallâhü anhüm) tarafından rivâyet edilen bir hadîs-i şerifte Peygamberimiz (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurmuşlardır: “Herhangi bir akşam İhlâs sûresini okuyan, o gece Kur’ân’ın üçte birini okumuş olur.” (Tirmizî, Sünen, Fedâilü’l-Kur’ân, 2)

Buhârî’nin (rh.) Ebû Saîdi’l-Hudrî’den (r.a.), Müslim’in (rh.) Ebudderdâ’dan (r.a.) rivâyet ettiklerine göre Resûlüllah Efendimiz(s.a.v.):

— Kur’ân’ın üçte birini bir gecede okumak size güç gelir mi? diye sordu. Ashâb-ı kirâm:

— Buna hangimizin gücü yetebilir, yâ Resûlellah? dediler.

Resûlüllah (s.a.v.) Efendimiz:

— İhlâs sûresi (Kul hüvellâhü ehad) Kur’ân’ın üçte birine denktir, buyurdu.

Müslim’de yer alan Ebû Hüreyre’nin (r.a.) rivâyetinde ise, Resûlüllah Efendimiz (s.a.v.), kendilerine Kur’ân’ın üçte birini okuyacağını bildirerek ashâbını toplar. İhlâs sûresini okur ve hücre-i saâdetine girer. Bir süre sonra çıkar ve:

—“Size Kur’ân’ın üçte birini okuyacağım demiştim. Dikkat ediniz! Bu sûre, Kur’ân’ın üçte birine muâdildir” buyurur.

Ashâb-ı kiramdan Muâviye bin Muâviye el-Müzenî (r.a.) Medine’de vefât etmişti. O sırada Tebük’te bulunan Resûlüllah Efendimize (s.a.v.) Cebrâil (a.s.) haber verdi ve cenâze namazını kılmayı isteyip istemediğini sordu. Resûlüllah Efendimizin (s.a.v.) “Evet” cevabı üzerine, Müzenî’nin (r.a.) cenâzesi Resûlüllah’ın önüne getirildi. Resûlüllah Efendimiz, arkasında her biri 70 bin melekten teşekkül eden iki safla birlikte cenaze namazını kıldı. Sonra Resûlüllah Efendimiz (s.a.v.) , merhûmun bu mazhariyete nasıl ulaştığını sordu. Cebrâil (a.s.):

— İhlâs sûresini sevmesi; otururken, (yanları üzerine) yatarken, yürürken, dururken her hâl ü kârde onu okuması sayesinde!.. cevabını verdi. (Aliyyü’l-Karî, Mirkâtü’l-Mefâtîh, 2, 355)


KUR'ÂN-I KERİM'İN GÜNLÜK HAKKI

Ebu'l-Fârûk Süleyman Hilmi Silistrevî (k.s.) hazretleri de, Kur‘ân-ı Kerim ve İhlâs-ı Şerif'le alâkalı olarak buyurmuşlardır ki:

“Her gün hakk-ı Kur‘ân (Kur‘ân-ı Kerim'in günlük hakkı) 200 âyettir; elli İhlâs-ı Şerif okunursa, Kur‘ân-ı Kerim'in hakkı ödenmiş olur. Buna riâyet eden, bu vesîle ile dünyada hiç bir sıkıntı görmez, rızkı da geniş olur.”

2 yorum:

  1. ihlas suresinin yazılışında hata yapmıssınız ve lem yekun lehu şeklinde olmalı ve lem yekunullehu değil şeddeyi kaldırıp üstün koyarmısınız.

    YanıtlaSil
  2. İhlas suresinin yazılışında bir yanlışlık yok..Tecvidli yazılışı ve diğer bütün sitelerde de aynıdır...Bir önceki nun harfinde cezim yok zaten Bila gunne yapılmış (Fark etmiyor şeddeli veya şeddesiz)

    YanıtlaSil