Besmele Tesbihatları


Sallu ala seyyidina Muhammed

Sallu ala şefiizunubina Muhammed

Sallu ala bedredduca Muhammed

Sallu ala nurulhuda Muhammed

İlahi Allah'ım sohbetimizin tesirini halk eyle, huzuruna geldik rahmetinle muamele eyle

Besmelenin sırlarını anlatalım istifade ederiz inşaallah....

Bu arada istiazeyi anlatıcaz fısat bulursak inşaallah...


Besmele 19 harf dir. Buda Cehennem Zebanilerinin sayısına denktir. Kim Besmeleyi çok okur, bunu adet haline getirirse, Allah; okuyanı Zebanilerden korur. Ayrıca okuyanın rızkını çoğaltır, dünya ve ahirette makam ve mevkisini arttırır. (Okuyacak kişi haram yememiş ve tam bir itikat ile şüphe duymadan, kalben inanarak, abdestli olarak okuması gerekir.)


Besmeleyi günlük hayatta dilinden hiç düşürmeyenin Allah ölüm acısını hafifletir, kabir sorularını basitleştirir, kabir azabından korur, hesabı kolay ve zahmetsiz olur.


Besmeleyi, kişi yatmadan abdestli olarak 21 kere okursa, o gece; şeytan, cin, insan şerrinden, yangından, zelzeleden ve eceli gelmemişse ani ölümden emin bir şekilde uyur. Gece boyunca güven içinde olur.


Besmele saralı birinin sağ kulağına 41 defa okunursa saralı kişi kendine gelir.



Besmele zalim ve adaletsizlik yapan hakimin yüzüne karşı 50 defa okunursa, okuyana karşı hakim baş eğer, hakimin şerrinden güven içinde olur.


Besmele halis bir niyetle 70 defa yağmur yağması için okunursa yağmur yağar.


Besmele 100 defa büyülü veya ağrı çeken birine hergün okunursa Allah büyüyü ortadan kaldırır, ağrıyı geçirir.


Bir arzusu, isteği olan Besmeleyi 113 defa cuma günü hatip mminberde iken okur ve hatible dua eder ve isteğini talep ederse arzusu yerine gelir.


Besmele 313 defa pazar günü güneş doğarken, abdestli olarak, kıbleye yönelerek okur ve 100 defa

Peygamber Efendimize S.A.V. salatü selam okursa; okuyanın rızkı artar ve bollaşır.


Besmeleyi 787 defa isteğinin olması, düşmanlarından kurtulması, bir musibetin kalkması için niyet ederek okunursa istek yerine gelir.


Besmele oruçlu olarak 787 defa kimsenin olmadığı yerde, kıbleye yönelerek okunur ve buna 7 gün devam edilirse okuyan istek ve arzusuna kavuşur.


Besmele 40 gün sabah namazının ardından kalkmadan 2500 defa okunursa, okuyanın kalb gözü açılır, esrar ilimlerine vakıf olur.


Besmeleyi günde 1000 defa okuyanın hem dünyada, hemde ahirette Allah ihtiyaçlarını yerine getirir.


Besmeleyi hergün sabah ve gece 1000 defa okumaya devam eden; sıkıntıdan, üzüntüden ve hatta hapisten bile kurtulur.


Besmeleyi 12000 defa okuyup, her 1000 de 2 rekat namaz kılıp ihtiyacını dilerse, isteği yerine gelir, ihtiyacı karşılanır.


Güneş doğarken güneşe karşı oturup 300 defa besmele, 300 defa salavat getiren her işinde başarılı olur ve rızkı çoğalır, bereketlenir.


Besmeleyi 786 defa bir bardak suya okuyup, muhabbet ve sevgisi istenilen kişiye içirilirse, içenin kalbinde okuyana veya niyetine okunana karşı sevgi ve muhabbet meydana gelir.


Besmeleyi 786 defa bir bardak suya okuyup 7 gün sabah güneş doğarken içilirse içen kişinin zihni açılır, unutkanlığı gider.


40 Gün riyazet ederek, tam bir itikat ile sabah namazının ardından 2500 defa besmele okuyan kişi ilim sahibi olur, herşeyi rüyasında görür ve bazı sırlara vakıf olur.


Besmeleyi gece yarısı 786 defa 7 gece okursa maksadı ve isteği gerçekleşir.


14 gün riyazet ederek (hayvansal ve koku verici gıdalardan uzak durarak, insanlardan uzak tenha bir yerde ara vermeden oruç tutarak) her vakit namazının ardından 1000 defa besmele okumaya devam eden kişi kudsi ruhlarla konuşur, onlardan istediğini sorup öğrenebilir.


Hastanın şifa bulması için, hastaya 1000 defa besmele okunur. Ardından 1000 defa Fatiha Suresi okunur. 1000 defa Salavat getirilir ve hastanın şifaya kavuşması için dua edilir.


786 defa 7 gün ara vermeden Besmeleyi okuyup isteğini, maksadını Allah'dan dileyenin isteği yerine gelir.


Bir maksadı, bir arzusu, isteği olan kişi temiz ve tenha bir yerde kıbleye yönelerek 1000 Besmele okur, sonra 2 rekat namaz kıldıktan sonra "Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve eshabihi ecmaiyn" diyerek isteğini, maksadını talep eder ve sonra 1000 defa besmele okuyup tekrar 2 rekat namaz kılıp ardından tekrar selatü selam okuyarak dua eder bu şekilde tekrar ederek 12000 besmele ve 11 saltü selam okuduktan sonra isteğini Allah dan niyaz ederse maksadı ve isteği gerçekleşir.


Borçlu olan veya rızkı dar olan kişi ceylan derisi üzerine; safran, misk ve gül suyu karışımı mürekkep ile besmeleyi yazıp öd ve anber ile tütsüledikten sonra üzerinde taşırsa yokluktan ve darlıktan kurtulur.


Cam bardak içine 40 besmele yazıp, zemzem suyu doldurup hastaya içirilirse hasta şifaya kavuşur.


Çocuğu olmayan veya sürekli çocuk düşüren bir kadın ay başı adetinden temizlendikten 3 gün sonra 110 defa besmeleyi bir kağıt üzerine yazıp üzerinde bulundurur ve o nüsha üzerinde iken ilişkiye girerse o kadın hamile kalır. Çocuk dünyaya gelinceye kadar besmele yazılı nüshayı üzerinde taşırsa zorluk çekmeden çocuk sahibi olur. (eşinin düşük yapması sonucu çocuğu olmayan adam bir kağıt üzerine 60 defa Besmele yazıp üzerinde taşırsa çocuğu yaşar.)


Tarlanın verimini ve bereketini arttırmak için bir kağıda 101 Besmele yazılır ve tarlaya gömülürse hem bereketr hasıl olur, hemde afetlerden korunur. Yetişme devresi zarara ve afete uğramadan tamamlanır. Meyvesi, sebzesi güzel ve bol olur.


Besmele 81 defa yazılıp uykusunda korkan çocuğun boynuna asılırsa korkusu kalmaz.


Besmele 35 defa yazılıp eve veya iş yerine asılırsa o yerin bereketi artar. İş yerinin kazancı çoğalır. Cin, şeytan şerrinden, yangından ve kem gözlerden korunmuş olur.


Besmeleyi 1000 defa bir kağıda yazıp üzerinde taşıyan düşmanlarına korku salar, dostları yanında sevgi ve saygısı artar. Halk arasında şerefli ve saygı duyulan bir kişi olur.


Besmele 70 defa ölünün üzerine okunursa kabir azabı hafifler, Münker ve Nekir in sorularında zorluk çekmez.


Besmele kurşun üstüne 3 defa yazılıp balık avlamak için kullanılırsa balık avı bereketli olur.


Besmele mavi bir parça üzerine yazılıp bir ucunu yakarak cin zulmune uğramış kişiye koklatılırsa cinni konuşturulur.


Besmele sığabildiği kadar bir kaba yazılıp, içine su doldurup saralı bir kişinin üzerine dökülürse onun şeytanı yakılmış olur.


Besmeleyi kapısının üzerine yazan kişi helaktan emin olur.


Besmeleyi 600 defa bir kağıda yazıp üzerinde taşıyan kişi; insanlar arasında heybetli olur, hürmet görür.


Besmeleyi 625 defa bir kağıda yazıp taşıyan kişiye kimse kötülük yapamaz, zarar veremez.


Cübbeli Hocanın Besmele sohbeti


"Besmele-i Şerife’yi okursa, Onun için her harfine karşılık

Dörtbin sevap yazılır, Dörtbin günahı silinir ve kendisi dörtbin derece yükseltilir.”


"Her kim Besmele-i Şerife’yi okursa, O’nun için her harfine karşılık dört bin sevap yazılır, dört bin günahı silinir ve kendisi dört bin derece yükseltilir"

Tefsir köşemizde ilk olarak her kişinin başında söylemesi gereken Besmele-i Şerif’in tefsiri ile başlıyoruz. Bi iznihi sübha nehri Teala surelerin başındaki besmelenin ayet olduğunda ittifak vardır.


Şöyle ki: Hanefilere göre “besmele” başlı başına bir ayet olup surelerin arasını ayırmak için bir kere indirilmiş ve her surenin başında tekrarlanmıştır. O surelerden bir ayet değildir. Şafilere göre ise, her surenin başındaki bes-mele, o surenin ayetidir.114 sure ile beraber 114 kere inmiştir, denilmiştir.


Nesefi tefsirinde zikrolunduğuna göre Medine, Basra ve Şam Kıraat Alimleri ve Fıkıh Alimleri Besmele’nin ne Fatiha’dan ne de diğer surelerden ayet olmadığına ittifak etmişler. Lakin Neml Suresi’nin 30.Ayet-i Celile’sin de ki Besmele müstesna.


Ancak surelerin başındaki Besmele-i Şerife’ler sureleri birbirinden ayırsın ve kendileriyle başlanılarak teberrük edilsin diye yayılmıştır. İmam-ı Azam’ın (Rahımehullah) ve O’na uyanların mezhebi budur.


Her işe Besmele ile başlamalıdır.

Hatta Cibril (Aleyhisselam) Rasulullah'a vahiy getirince ilk olarak Bismillahirrahmanirrahim derdi.(1)


Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu. Her hayırlı işe Besmele ile başlanmaz ise o işten hayır gelmez.(2)


Herhangi bir yazar kalemi eline alırken Bismillah dedimi Allah'ın (Celle Celalühu) adının yardımı ile yazıyorum, sofraya oturan kişi Bismillah dedimi Allah (Celle Celalühu) isminin yardımı ile yiyorum demektir. Bunun gibi herhangi bir işin başlangıcında Besmele okunduğu zaman o işe uygun olan fiili de ifade etmiş olur.


Mevlid-i Şerif’i yazan Süleyman Çelebi başlarken Allah (Celle Celalühu) adın zikredelim evvela, vacip oldur cümle iş de her Kula, Allah (Celle Celalühu) adın her kim ol evvel ana, her işi asan ider Allah (Celle Celalühü) ona.


Kitabına hem Allah (Celle Celalühu) İsmi Şerif’i ile başlamış hem de bunun ehemmiyetini ifade etmiştir.


Her işte evvela Allah’ın (Celle Celalühu) ismi ile başlamak vacip oldu diyor. Efendi kardeşlerim bunu iyi anlamak lazım, çok iyi idrak etmek lazım. Kainatın Halikı hayat nizamı olan Hz. Kur'an-ı indirirken ilk emir olarak "Oku" buyurmuş, ilmi teşvik etmiş amma nasıl okursan oku değil. Yaratan Rabb’i nin adıyla oku! buyurmuştur. Besmele’nin olmadığı, Allah'ın (Celle Celalühu) anılmadığı bir ilimden kesinlikle fayda görmek mümkün değildir. Hadis-i Şerif’te ifade buyurulduğu üzere, o işten hayır gelmez. Besmelesiz bir eğitim sistemiyle yetişen bir talebeden ne vatana, ne millete fayda değil; zarar gelir. Bu terör, cinayetler, soygunlar, rüşvetler... Kendi askerine silah çekmeler nasıl bir eğitimin ürünüdür.


Kurban Bayramı’nda helal paran ile aldığın Kurban, Hz. Allah'ın (Celle Celalühu) emri olduğu halde Besmele çekmeden kesersen o mübarek hayvanı mundar edersin değil mi? Diğer işleride böyle düşün ve iyi anla...


Tabi ki her işde Besmele derken, hayırlı olan her işde. Yoksa haram iş


yaparken Besmele çekilmez, haramdır.


Bir adam kumara Besmele ile başlarsa Besmele çekip zina etse, içki içse, sakal kesse Nauzübillah İman'ın tehlikeye sokar. Sen Mevla (Cele Celalühu) ile dalgamı geçiyorsun. Allah'ın (Celle Celalühu) adının yardımı ile bu haramı işliyorum. Demektir ki,


Rabb'im şuursuzca ve gafilce söz söylemekten ve amel etmekten cümlemizi muha- faza buyursun.


Sadece Kur'an-ı Kerim’e başlarken değil tüm hayırlı işlerin başında Besmele mutlaka zikrolunmalı.


Kelime manası: Bismillahi Allah'ın (Celle Celalühu) ismi ile (başlıyorum) demektir. İsmin Cemisi Esma’dır. Mevla’ya (Celle Celalühu) dua edin (Kendinizden uydurupta taktığınız işlerle değil).


Allah (Celle Celalühu) isminin yerini hiçbir isim tutmaz, yerine geçemez, cemilenemez. Mevla’nın(Celle Celalühu) öz Zatı Pakı Sübhaniyesine delalet eder. Cenab-ı Hakk'ın Zatı’nı, sıfatlarını, fiillerini cemi olan (içine alan, hepsini birden ifade eden) Lafza-i Celal’dir. Bütün Kemal sıfatlar O’ndadır. Hak ve Batıl mabutlara itlak edilen kullanılan ve cemirlenen “Tanrı“ kelimesi Allah (Celle Celalühu) lafzının yerini tutmaz. Bu isimde ne kadar terhim yapsanda yinede Mevla’ya (Celle Celalühu) delalet eder.


Bu isimde ne kadar terhim yapsanda yinede Mevla'ya (Celle Celalühu) delalet eder. Allah isminde Elif’i kaldırsan, “lillah” olur. Lam’ı kaldırsan “illah” olur. İkisini de kaldırsan “Lehu”. Yine Mevla’ya (Celle Celalühu) delalet eder.


Tüm canlılar yaşamak için bu isme muhtaçtır. Nasıl yani?


Nefes alıp verirken “Hu” demiyor musun? Nefes almadan kaç dakika yaşayabilirsin?


Mevla (Celle Celalühu) canlıların yaşamasını kendi isminin söylenmesine indekslemiş.Amma kafirler bilinçsiz dediği için ecirleri olmaz. Öyle Allah ki (Celle Celalühu), Er rahman olan dünyada, mü’min münafık ayırd etmeden tüm insanlara, hatta tüm canlılara hakiki ve nihayetsiz rızık verici.


Allah'a (Celle Celalühu) inanmayan, inkar eden bir dinsiz, Rahman (Celle Celalühu) sıfatının hürmetine aç kalmamakta ve Rabb’imizin nimetlerinden istifade edebilmektedirler. Lakin ahirette böyle olmayacak, Mevla(Celle Celalühu) Rahim sıfatı ile muamele yapacaktır.Yine öyle Allah ki (Celle Celalühu) Er-rahim: Ahirette yalnız ve yalnızca mü’minlere hakiki ve nihayetsiz rızık verici olan Hz. Allah (Celle Celalühu).


Rabb’im cümlemizi ahiretin ebedi nimetlerinden istifade edenlerden eylesin. Amin.


Besmele-i Şerif hakkında birçok Hadis-i Şerif’ler varid olmuştur. Biz bazısını burada zikredelim. İbn-i Abbas (Radıyallahu Anh) dan rivayet edilmiştir.


"O (Besmele) Allah (Celle Celalühu)'ın isimlerinden bir isimdir. O'nunla Allah'ın (Celle Celalühu) en büyük ismi (İsmi Azam) arasında ancak, gözün siyahıyla beyazı arasındaki kadar yakınlık vardır." (3)


İbn-i Mesut (Radıyallahu Anh)'ın şöyle buyurduğu rivayet edilir.


"Her kim, Allah (Celle Celalühu) 'ın ondokuz zebanisinden kendisini kurtarmak istiyorsa, Besmele okusun ki, Allah (Celle Celalühu) onun için Besmele’nin her bir harfinden ondokuz meleğin her birine kalkan yapsın." (4)


Safvan İbn-i; Şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir. Cinler insanların eşya ve elbiselerini kullanırlar. Sizden hanginiz bir elbise alır veya koyarsa Besmele çeksin zira Allah'ın (Celle Celalühu) ismi mühürdür." (5)


İbn-i Mesud (Radıyallahu Anh)'dan rivayet olundu ki, Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: (6)


Hz.Enes (Radıyallahu Anh) dan rivayete göre Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu.


"Her kim, kendisinde Besmele bulunan bir kağıdı çiğnenmesin diye, tazimen (hürmetle) yerden kaldırırsa, Allah'ın(Celle Celalühu) indinde Sıddıklar (en doğru kullar)’dan sayılır. Ve anne babası kafirde olsalar azapları hafifletilir." (7)


Zikrolunan Hadis-i Şerif’lerden de anlaşılıyor ki Besmele’nin faliyeti, esrarı, hikmeti çok büyüktür. Onu terketmek akıl karı değildir. Besmele İslam’ın bir sembolü, her iyiliğin anahtarı ve Allah’ın kullarına bir ihsanıdır.


" Her işe başlamalı BİSMİLLAH ile,

Asla zor gelmesin İSMULLAH dile,

Allahın (Celle Celalühu) elçisi RUHULLAH bile,

Vahiy öncesinde derdi BİSMİLLAH."



Dipnotlar

(1) Darekund 1 / 305 N, 13
(2) Ali-el Muttaki Kenzul - Ummal 1 / 555 N. 2491
(3) Hakim el - Mustedrek 1 / 552
(4) Suyut-i D. Mensur 1 / 126
(5) Suyut-i D. Mensur 1 / 26
(6) Suyut-i D. Mensur 1/26

(7) Suyut-i D. Mensur 1/29

1 yorum: