Subhanallahu velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber TESBİH NAMAZI





Tesbih namazı, ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye edilen mendup bir namazdır.
Peygamberimiz amcası Abbas'a 
-"Bak amca sana on faydası olan bir şey öğreteyim; bunu yaparsan günahlarının ilki-sonu, eskisi-yenisi, bilmeyerek işlediğin-bilerek işlediğin, küçüğü-büyüğü ve gizli yaptığın-açıktan yaptığın on türlü günahını Allah bağışlar
diyerek bu namazı tavsiye etmiş ve öğretmiş, Abbas bunu her gün yapamayız deyince Peygamberimiz, bu namazın haftada bir, ayda bir, yılda bir veya ömürde bir defa kılınmasının yeterli olacağını belirtmiştir (Ebû Dâvûd, Tatavvu', 14, Salât, 303; Tirmizî, Salât, 350, Vitr, 19).

Tesbih namazı dört rekat olup şöyle kılınır:
1-Allah rızâsı için namaz kılmaya niyet edilerek namaza başlanır. 
2-Sübhâneke'den sonra 15 kere Sübhânellâhi ve'l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber denir.(Yukarıda arapça metni vardır)
3-Sonra eûzü besmele çekilir, Fâtiha ve sûre okunduktan sonra 10 kere daha(yukarıdaki ) tesbih edilir yani 'Sübhânellâhi ve'l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber' denilir. 
4-Bu tesbih, rükûa varınca 10 kere, 
5-rükûdan doğrulunca 10 kere,
6-birinci secdede 10 kere, 
7-secdeden kalkınca 10 kere, 
8-ikinci secdede 10 kere söylenir. 
Böylece her rekatta 75 tesbih yapılmış olur. 
İkinci rekata kalkılınca 
Yine 15 kere tesbih okunur, ardından geri kalan kısım aynı şekilde tekrarlanır ve böylece 4 rekat tamamlanmış ve toplam üç yüz tesbih edilmiş olur. Aslolan herkesin bu namazı tek başına kılmasıdır.

Tesbih namazında sehiv secdesini gerektiren bir şey olursa, sehiv secdesi normal olarak yapılır, o secdelerde bu tesbih yapılmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder