Balinalarda korkutan yanıklar!

Balinalarda korkutan yanıklar!
Ozon tabakasının incelmesinin balinalarda ciddi güneş yanıklarına yol açtığı uyarısında bulunuldu.

Son birkaç yılda California Körfezi´ndeki balinalarda yapılan araştırma sonucunda, tıpkı ultraviyole ışınlarına maruz kalan insanlarda olduğu gibi deride kızarıklıklar ve su toplamalara rastlandı.

Balinaların, deniz canlıları arasında güneş yanıklarına karşı bilhassa savunmasız oldukları, zira nefes almak, sosyalleşmek ve yavrularını beslemek için su yüzeyine çıkmalarının gerektiği belirtildi. Derilerini koruyacak bir unsur da olmadığından, güneşe savunmasız çıkıyorlar.

Araştırmaya öncülük eden Londra Zooloji Derneğinden Laura Martinez-Levasseur, "İnsanlar güneşe çıkarken kıyafet giyip, güneş gözlüğü takabilirler, ama balinaların böyle bir şansı yok" diyor.

Üç yıl süren araştırma sırasında balinalardaki gözle görülebilir güneş yanıklarının fotoğrafları çekildi ve yaralardan örnekler alındı.

Uzmanlar, insanlarda olduğu gibi daha açık renk derili balinaların en büyük sorunu yaşadığını belirtiyor. Mavi malinaların derileri daha koyu renkli balinalarınkine göre daha ciddi zarar görüyor.

Şimdiye dek balinalarda deri kanseri bulgusuna rastlanmadı, ancak Martinez-Levasseur, sadece küçük örnekler alınabildiğini belirtiyor.

Uzmanlar bundan sonra balinaların pigmentlerinin güneş altında geçirdikleri zamanın sonucu olarak koyulaşıp koyulaşmadığına bakacak. Başka bir deyişle, Martinez-Levasseur, balinaların bronzlaşıp bronzlaşmadıklarına bakacak.

Yorum Gönder

0 Yorumlar